Najnovije vesti
Vesti Politika
"Crkvena imovina i verske slobode treba da budu SVETI": Đurić tvrdi da je opstanak srpskog nasleđa na KiM pod znakom pitanja

"Crkvena imovina i verske slobode treba da budu SVETI": Đurić tvrdi da je opstanak srpskog nasleđa na KiM pod znakom pitanja

Amasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je danas da u potpunosti deli zabrinutost episkopa istočnoameričkog Irineja za opstanak srpskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
visoki dečani Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija
visoki dečani

Đurić je na svom Tviter nalogu naveo da bi crkvena imovina i verske slobode trebalo da bude sveti, ali da se na Kosovu one kontinuirano podrivaju ili dovode u pitanje.

- To čine političari koji pretenduju na navodno vlasništvo nad crkvenom imovinom, kroz pretnje sveštenicima i sveštenstvu, pa čak i sporadične fizičke napade, koji su i dalje, nažalost, prisutni, kao i odbijanjem da se izvrše sudske odluke donete radi zaštite statusa i imovine SPC na Kosovu i Metohiji - napisao je Đurić.

Pročitajte još

On je istakao da su kontinuirano međunarodno prisustvo i napori da se osigura poštovanje osnovnih ljudskih prava i osnovnih sloboda - uključujući slobodu veroispovesti, s ciljem sprečavanja daljeg pogoršanja trenutne situacije, preko potrebni.

- A takav apel institucije koja ima 800 godina neprekidnog postojanja je izrečen sa veoma dobrim razlogom - poručio je Đurić.

Episkop Irinej pozvao je prethodno državnog sekretara SAD Entonija Blinkena da "učini sve što je u njegovoj moći kod kosovskih vlasti da se zaustavi nasilje nad Srbima".

Irinej je to zatražio u pismu koje je Blinkenu uputio u četvrtak povodom, kako je istakao, sve učestalijih napada na sveštenstvo, monaštvo i svetinje SPC na KiM, a pozivajucih se na izveštaj iz 2015. godine o verskim slobodama, čiji je aktuelni državni sekretar autor.