Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Crna Gora: Temeljni ugovor na staklenim nogama

Autor: V.K.

Izvor: Novi magazin

Crna Gora: Temeljni ugovor na staklenim nogama

Izvor: Arhiva autora

Vlada Crne Gore treba da potpiše ugovor sa organizacijom koja u Crnoj Gori uopšte nije registrovana, dakle pravno ne postoji

 

Srpska pravoslavna crkva opet je vruća tema u političkoj javnosti Crne Gore. I to opet zbog nepočinstava nove vlasti, uz čiji je blagoslov i instalirana. Ovog puta riječ je o potpisivanju Temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. 

Taj ugovor je neviđena enigma. Sudeći prema tvrdnjama opozicije i nevladinih organizacija, još niko ga od njih nije vidio i, kako kažu, o njemu apsolutno ništa ne znaju jer se očigledno realizuje tajno i organizovano.

 

BEOGRADSKA KUJNA: Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore, koji je načelno pripremio ministar pravde Vladimir Leposavić, a Beogradska patrijaršija dorađivala mjesec dana u Beogradu shodno svojim interesima, od članova Vlade, osim Leposavića, vidio je samo premijer Zdravko Krivokapić, objavio je podgorički dnevnik Pobjeda. Prema saznanjima Pobjede, sa svim detaljima ugovora Krivokapić je tek upoznat na sastanku u Manastiru Ždrebaonik, gdje mu je nakon telefonskog razgovora s patrijarhom Porfirijem predstavljen taj dokument.

“Krivokapić je na sastanku s predstavnicima SPC saopštio da bi dokument trebalo da ide na ratifikaciju, a i zasmetalo mu je što je iz svih stavki ugovora uklonjen termin Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, što je zvaničan naziv četiri eparhije”, saopštio je izvor Pobjede.

Građanski pokret URA saopštio je da potpisivanjem Temeljnog ugovora sa SPC takav ugovor dobija i “pravoslavna vjerska zajednica, čime bi sve one bile apsolutno dovedene u jednaki i jedinstveni pravni poredak države Crne Gore”. Na to im je uzvraćeno iz Socijaldemokrata da je ta tobož procrnogorska stranka još jednom potvrdila da nije ništa drugo do trojanski konj SPC u Crnoj Gori, zavijen u građansku formu kako bi crnogorskim glasovima izdala Crnu Goru i urušila njene temelje i javno se priključuje hajci kojom se Crnogorska pravoslavna crkva pokušava u potpunosti zatrijeti.

U vrhu SPC, prema procjenama političkih analitičara, sumnjaju da bi takav dokument uopšte mogao da prođe u crnogorskom parlamentu zbog eventualnog protivljenja poslanika Građanskog pokreta URA.

Piše: Veseljko Koprivica

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.