Komšić potvrdio da je BiH u akcionom planu za članstvo u NATO

Region 23. apr 202121:58 2 komentara
N1

Član Predsedništva BiH Željko Komšić potvrdio je autentičnost objavljenog dokumenta iz sedišta NATO, prema kojem je BiH slanjem Programa reformi zapravo u Brisel poslala Godišnji nacionalni program (ANP) i da se nalazi u Akcionom planu za članstvo u NATO (MAP).

„To je politička pobeda svih nas, BiH i svih njenih građana. Sada su pred nama reforme koje naša zemlja mora da ispuni kako bi postala punopravna članica ovog saveza“, kazao je Komšić za Televiziju Federacije BiH.

On je dodao da je to bilo „jasno od samog početka“.

„Ovaj dokument je najbolja potvrda onoga o čemu se govorilo, a to je da je BiH poslala ANP, odnosno Program reformi“, kazao je Komšić.

Sarajevski portal Istraga.ba objavio je dokumente, koje su sredinom aprila iz sedišta NATO u Briselu uputili vlastima u BiH. Iz tih dokumenata jasno je da je Program reformi isto što i ANP i da se BiH nalazi u MAP-u, iako to negira srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je u novembru 2019. godine, zajedno sa ostalim članovima Predsedništva BiH, potpisao Program reformi.

U dokumentu koji je vlastima BiH stigao iz Brisela, navodi se da „kao pretendenti za članstvo u NATO-u, zemlje koje imaju godišnji nacionalni Program ili koje učestvuju u Akcionom planu za članstvo u NATO-u, imaju drugačiji politički odnos sa Savezom“.

„Istovremeno, ova tri partnera (Bosna i Hercegovina, Gruzija i Ukrajina) u velikoj meri koriste gore opisane partnerske alate, pa će tako imati značajnu korist od učešća u ITPP (Individualno prilagođeni proces partnerstva)“, navedeno je u dokumentu. Prema ITPP-u, Gruzija i Ukrajina će i dalje podnositi svoje godišnje nacionalne programe, a Bosna i Hercegovina će i dalje podnositi svoj Program reformi, navedeno je u prilogu dokumenta NATO.

Još je navedeno da se „svake godine od tri partnera očekuje da saveznicima predstave svoje nacionalne dokumente o reformi (ANP za Ukrajinu i Gruziju i Program reformi za BiH).

„Krajem godine NATO daje konsolidovani dokument u vezi sa napretkom koji je partner ostvario u područjima koje pokriva ANP/Program reformi, uključujući reforme odbrane“, ističe se u dokumentu.

Ambasada Rusije u BiH nedavno je upozorila vlasti u BiH da se na svako „praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a“ biti primorana da reaguje. Iz Ambasade su to približavanje okarakterisali kao „neprijateljski korak“ prema Rusiji.

Bosna i Hercegovina je 5. decembra 2018. godine primljena u Akcioni program za članstvo (MAP), a godinu dana kasnije, Predsedništvo BiH je prihvatilo Program reformi, dokument koji je trebalo da znači i nastavak puta zemlje prema čvršćoj integraciji u NATO.

„Dokument objavljen iz sedišta NATO, kao i današnja izjava Željka Komšića, dokaz su da je Dodik dovršio uvodjenje BiH u NATO, da je Program reformi bio samo farsa u režiji Milorada Dodika i da je Dodik u Narodnu skupštinu RS poturio lažni dokument te tako doveo poslanike i celokupnu javnost u zabludu“, ocenio je predsednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović.

Prema njegovim rečima, Dodik „završava put uvođenja BiH u NATO, a da o tome nikad nije ništa pitao institucije Republike Srpske i javnost“.

„Dodik je započeo uvođenje BiH u NATO još u vremenu kad je bio ‘sveži dašak vetra na Balkanu’, a dovršava ga upravo ovih dana dok pred gradjanima glumi patriotu“, istakao je Šarović.

Šarović je u Sarajevu razgovarao sa ruskim ambasadorom u BiH Igorom Kalabuhovim.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare