Dostupni linkovi

COVID kriza u Indiji: Bolnice popuštaju pod rekordnom navalom zaraženih


Krematorijumi su puni pa se tijela spaljuju i vani na masovnim kremacijama
Krematorijumi su puni pa se tijela spaljuju i vani na masovnim kremacijama

Drugi dan zaredom Indija bilježi svjetski rekord novozaraženih, a danas taj broj iznosi 332,730 slučajeva. U posljednja 24 sata preminule su 2.263 osobe, navodi BBC.

Pacijenti širom Indije muče se da dođu do spasonosnih zaliha kiseonika, a pacijenti umiru i izvan bolnica. U glavnom gradu New Delhiju svakih pet minuta jedna osoba umre od bolesti COVID-19, prenosi Reuters

Drugi val pandemije pogodio je Indiju takvom žestinom da bolnice ostaju bez kisika, kreveta i lijekova. Mnogi su pacijenti odbijeni jer za njih nije bilo prostora, navode ljekari u Delhiju.

Indijski premijer Narendra Modi sastao se u petak sa glavnim ministrima najpogođenijih država i proizvođačima kiseonika.

Zamolio je države da zajedno rade na zaustavljanju gomilanja i trgovine kisikom na crnom tržištu, rekavši da vlada također traži preusmjeravanje industrijskog kisika kako bi ublažila krizu.

Premijer Modi suočava se s kritikama jer je dozvolio da se održe politički skupovi i hinduistički vjerski festival, tokom kojeg se milioni kupaju u rijeci Ganges. On se obraćao na mnogim tim skupovima.

“Indijci su spustili kolektivni gard”, napisao je Zarir Udwadia, pulmolog iz radne grupe Maharashtre, u novinama Times of India. "Čuli smo samopohvale naših vođa o pobjedi nad koronom, a koje su sada otkrivene kao ohola samouvjerenost.”

Kolaps sistema

Vrhovni sud Indije nazvao je ovo "nacionalnom vanrednom situacijom". Ovo je više od vanredne situacije. Ovo je "potpuni kolaps sistema", kako kaže jedan od vodećih indijskih virusologa, navodi BBC.

Sirene hitne pomoći odjekuju tokom cijelog dana pustim ulicama glavnog grada, jednog od najteže pogođenih indijskih gradova, u kojem je na snazi lockdown kako bi se pokušalo spriječiti širenje virusa.

Osim toga, krematorijima ponestajalo prostora, pa se umrli spaljuju vani, na masovnim kremacijama.

U bolnicu Guru Teg Bahadur na sjeveroistoku grada, kritični pacijenti koji se bore za zrak, dolaze u vozilima hitne pomoći i rikšama. Neki su satima čekali na kolicima vani, a jedan od njih, Shayam Narayan, umro je i prije nego što je primljen. Reuters navodi da njegova smrt vjerovatno neće dospjeti u dnevnu statistiku.

"Sistem ne radi", rekao je njegov mlađi brat Raj.

Zdravstveni stručnjaci kažu da je Indija ukinula ograničenja tokom zime kako bi omogućila velika okupljanja, budući da su imali oko 10.000 novozaraženih dnevno i činilo se da je situacija pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG