POLITIČKA PROFITERKA BEZ STIDA: Na štetu žrtava nasilja skuplja jeftine političke poene
Foto: Zorana Jevtić

Marinika pravi miting u Jagodini

POLITIČKA PROFITERKA BEZ STIDA: Na štetu žrtava nasilja skuplja jeftine političke poene

Politika -

Nakon što je potpredsednica SSP najavila da će dati iskaz u policiji o navodnim podvođenjima u Jagodini, njeni saborci pozvali narod da se okupe i podrže je. Ovim samo nastavljaju da vrše pritisak na institucije i nanose štetu žrtvama

Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, pozvana je da u ponedeljak da iskaz u policiji u Jagodini o svojim saznanjima u slučaju podvođenja maloletnica lokalnim moćnicima i političarima u ovom gradu. Međutim, ono što predstavlja logičan korak u radu nadležnih institucija, Tepićeva i njeni partneri rešili su da pretvore u vašar, iz kog, po svemu sudeći, žele da izvuku maksimalnu političku korist.

Naime, Janko Veselinović, predsednik Pokreta za preokret, koji je zajedno sa SSP bio deo Saveza za Srbiju, pozvao je preko društvenih mreža građane da se okupe u Jagodini u znak podrške Tepićevoj. Tako će se osetljiva tema zlostavljanja žena i devojčica pretvoriti u politički miting. Zarad jeftinih političkih poena, institucije se ometaju u radu i, što je još strašnije, žrtve se obeshrabruju da govore.

Niko od njih se, očito, nije zapitao kako je (potencijalnim) žrtvama iz tog grada. Kako će se one, tačno, ohrabriti da istupe, ukoliko im se svakodnevno demonstrira da njihova bol i trauma služe za sticanje jeftinih političkih poena. I tako je od samog početka ovog slučaja. Prvo je usledilo otkriće Tepićeve da su žene zaposlene u javnoj upravi u Jagodini "dužne da se druže" s lokalnim moćnicima, a potom je obelodanila da se na privatnim proslavama Markovića podvode devojčice od 16,17 godina. Priča je potkrepljpena snimkom svedoka (zamagljen lik) koji je, kako kaže, radio nekad u hotelu u Končarevu gde su se, između ostalog, održavale proslave zatvorenog tipa. Marković je uzvratio tvrdnjama da je navodni svedok član SSP. Tepićeva ovo nije demantovala, niti je odgovarala na pitanja javnosti zašto je njen svedok ćutao toliko dugo, već je izašla sa iskazom novog svedoka koji je govorio potanko o dešavanjima na navodnim bahanalijama koje je organizovao Marković.

Kao što smo već pisali, važno je istaći da ovi ljudi nisu bili žrtve zlostavljanja. Međutim, važno je i da progovore o svojim saznanjima i time olakšaju žrtvama da se ohrabre i bez straha prijave ono kroz šta su prošle, jer bez njih kao svedoka do prave istine ćemo teško doći. Moramo ponovo da se zapitamo zašto su ova dvojica svedoka, nakon što su odlučili da progovore, odlučila da se obrate baš preko Marinike Tepić, umesto preko medija ili nadležnih državnih institucija. Dobro je poznato da Marinika Tepić prvo gleda da politički profitira, po cenu i da nešto izmisli, o čemu najbolje govori slučaj nepostojeće afere o kokošinjcima u Moroviću u kojima vojska navodno gaji marihuanu.

Upravo zbog njenih nastojanja da iz svega izvuče političku korist, jako ozbiljna tema o podvođenju i seksualnom zlostavljanju devojaka, među kojima je bilo i maloletnica, dospela je na teren dnevne politike, a oni koji taj posao treba da rade profesionalno, dospeli su pod veliki pritisak. Koji će najavljenim mitingom pristalica SSP u ponedeljak u Jagodini biti samo još veći i teži. Pitamo se koliko u celoj priči Marinika Tepić i njeni sledbenici zaista misle na sve žene koji su preživele horor u Jagodini ili još prolaze kroz njega.

Komentarišući ponašanje političara uključenih u ovaj slučaj, advokat Gvozden Grgur kaže da je sve ovo sigurno veliki pritisak na tužilaštvo.

- Kad god je neki takav predmet, pritisak javnosti je veliki. Ti skupovi u ponedeljak će sigurno biti dodatni pritisak na tužioca, da mu se na taj način oteža posao. Ne ulazeći u politiku, ne znam iz kog razloga se poziva Tepićeva (da da iskaz), jer ona nema saznanja o događajima, ona je to čula od nekog građanina, koji nema kredibilitet čak ni za svedoka. Za takva dela nepohodno je svedočenje žrtve, a mi ovde nismo čuli oštećenog - rekao je Grgur.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track