Akcije Merkatora prebačene s Agrokora na Fortenova grupu

Slovenački trgovački lanac Merkator zvanično je integralni deo sektora maloprodaje Fortenova grupe.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2021.

16:05

Akcije Merkatora prebačene s Agrokora na Fortenova grupu
Foto: Things/Shutterstock

Naime, sa Agrokora je danas prebačeno 69,57 posto akcija Poslovnog sistema Merkator na Fortenovu.

Uz prenos akcija, čime je Fortenova sada postala vlasnik 88,1 posto Merkatora, ova hrvatska grupacija je sprovela i refinansiranja Merkatorovog duga prema 55 banaka u ukupnom iznosu od 385 miliona evra, saopštili su predstavnici dve kompanije na onlajn konferenciji za medije u Ljubljani,

U saradnji sa kreditorima, investicioni fondom HPS Partners i VTB bankom, Fortenova grupa je osigurala potrebna sredstva i u celosti zamenila navedeni Merkatorov dug, obezbedivši na taj način nesmetan prenos vlasništva sa kompanije u stečaju na stabilnu kompaniju, konsolidovane vlasničke i poverilačke strukture, prenosi Seebiz.

Maloprodajna mreža Fortenova grupe od danas se sastoji od oko 2.400 prodajnih mesta Merkatora i Konzuma sa ukupno 39 hiljada zaposlenika koji rade na pet tržišta u regionu sa 17,5 miliona stanovnika. Agrokor je akcije Merkatora stekao 2014. godine, ali slovenački trgovački lanac do danas nije bio operativno integrisan u poslovanje svoga vlasnika, dodaje se u informaciji.

Glavni izvršni direktor Fortenove i član Upravnog odbora, Fabris Peruško, rekao je da će, nakon integracije Merkatora i prodaje Poslovnog dela zamrznuta hrana, ova grupacija sa više od 50.000 zaposlenih biti najveći poslodavac u regionu, koji ostvaruje približno pet milijardi evra prihoda i operativnu dobit veću od 270 miliona evra.

Dodao je da Fortenova u ovoj godini, uprkos nastavku pandemije, planira da realizuje više od 125 miliona evra kapitalnih ulaganja.

Na pitanje slovenačih novinara gde će od sada biti sedište Merkatora, Peruško je odgovorio da će ono uvek biti u Ljubljani, kao što će Konzumovo biti u Zagrebu.

Predsednik Uprave Merkatora, Tomislav Čizmić, rekao je povodom pitanja šta će biti sa zaposlenima te kompanije da se ne planira smanjivanje broja radnih mesta, već da je slovenački trgovački lanac dobio snažnog partnera koji će ulagati u razvoj i kreirati nova radna mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: