Mas sa Brnabić: Reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu 1Foto: Beta/Vlada Srbije

Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je danas u Beogradu na sastanku s premijerkom Anom Brnabić da su reforma pravosuđa i vladavina prava važne oblasti na evropskom putu i da Srbija može da očekuje pomoć i podršku Berlina u ostvarivanju tih ciljeva.

Mas je rekao da Nemačka podržava ideju proširenja EU na region Zapadnog Balkana i izrazio očekivanje da će reformski procesi u Srbiji rezultirati otvaranjem klastera u pristupnim pregovorima u ovoj godini, saopštila je Vlada Srbije.

Šef nemačke diplomatije je kazao i da budućnost treba graditi na bliskim odnosima dve zemlje, kroz kontinuiranu podršku i jačanje privrednih veza, navodi se u saopštenju.

Mas je rekao da će Nemačka i dalje biti akter širenja stabilnosti i saradnje u regionu i, kako se navodi, izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Brnabić je rekla da je Srbija čvrsto opredeljena za evropski put, za nastavak reformi i njihovu implementaciju, kako bi život građana bio unapređen, piše u saopštenju.

Dodala je, kako se navodi, da su pred vladom „važni zadaci i veliki izazovi“, pre svega, borba za zdravlje u jeku pandemije, ali i reformi u oblasti pravosudja, medijskih sloboda i vladavine prava.

„Vlada Srbije je spremna da napravi krupne iskorake u ovim oblastima, uz podršku nevladinog sektora i civilnog društva, ali i partnera iz Evropske unije i OEBS-a, uz najveći društveni konsenzus“, kazala je Brnabić.

Ona je navela da je Nemačka jedan od najvažnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije i zemlja čija je podrška reformskom procesu i evropskim integracijama od izuzetnog značaja za Beograd.

Brnabić je kazala da u Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom u kojima radi 67.000 ljudi i dodala, kako se navodi, da ohrabruje činjenica da taj broj nije smanjen ni tokom pandemije korona virusa.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo zbog završetka radova na novoj zgradi Ambasade Nemačke u Srbiji, i ocenili da njeno današnje otvaranje simbolizuje i odnose dve zemlje, dodaje se u saopštenju.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas danas se sastao i sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari