Državno veće tužilaca: Milovanović nije smenjen nego unapređen

Državno veće tužilaca je na danas održanoj sednici razmatralo izjave tužioca Predraga Milovanovića u medijima prethodnih dana.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

14:39

Državno veće tužilaca: Milovanović nije smenjen nego unapređen
Foto: Dposit/ JanPietruskzka

Podsetimo, tužilac Milovanović radio je na slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića, zbog čega je bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović je prvostepenom presudom osuđen na kaznu od četiri godine i tri meseca zatvora.

Optužnicu u tom procesu je zastupao zamenik tužioca iz Drugog osnovnog tužilaštva Predrag Milovanović, koji je u međuvremenu izabran za člana Državnog veća tužilaca (DVT), što je bio razlog za odluku o izuzeću Milovanovića iz svih postupajućih predmeta.

S tim u vezi, Državno veće tužilaca je razmatralo i izjave za medije koje je tokom prethodnih dana zamenik osnovnog javnog tužioca i član veća iz tog reda, Milovanović, davao delu medija u vezi predmeta osuđenog Simonovića, nalazeći da navedeni postupci bez osnova izazivaju bojazan kod jednog dela javnosti u vezi daljeg postupanja javnog tužilaštva povodom ovog predmeta.

"Državno veće tužilaca snažno osuđuje ugrožavanje bezbednosti i vršenje nasilja prema novinarima, tj. licima koja se bave poslovima od javnog značaja u oblasti informisanja a u vezi tih poslova, i poziva sve javne tužioce i zamenike javnih tužilaca da odlučno postupaju u tim predmetima pridržavajući se Opšteg obaveznog uputstva Republičkog javnog tužioca iz decembra meseca 2020 godine", navodi se u saopštenju.

Državno veće tužilaca je pozvalo zamenika Milovanovića da kolegijalno, ukoliko smatra za potrebnim, pomogne svojim kolegama u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u daljem toku postupka naglašavajući da se trenutna faza nalazi u rukama Apelacionog suda u Beogradu, a ne javnog tužilaštva.

Državno veće tužilaca je danas na održanoj sednici usvojilo novi Etički kodeks javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije.

Novi Etički kodeks je sa smernicama za primenu kojim se značajno unapređuje etika u postupanju nosilaca javnotužilačke funkcije u našoj zemlji, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: