Dostupni linkovi

Tužilaštvo za RSE: Prihvaćen zahtev za saslušanje bivšeg šefa srpske policije


Ministar odbrane Nebojša Stefanović
Ministar odbrane Nebojša Stefanović

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu prihvatilo je predlog branioca bivšeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Gorana Papića da u sklopu istrage protiv njega sasluša aktuelnog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića, potvrđeno je iz Višeg tužilaštva za RSE.

U Višem tužilaštvu nisu precizirali kada će Stefanović, koji je u prošlom sazivu Vlade Srbije bio ministar unutrašnjih poslova, biti saslušan.

Nebojša Stefanović je visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke na čijem čelu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U danu kada je Goran Papić priveden, 9. marta, policija je izdala saopštenje u kojem se navodi da je Papić osumnjičen za trgovinu uticajem.

„Kako se sumnja, on je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca u PU za grad Beograd da se licu koje je sada u pritvoru odmah vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istoga dana vozilo mu je vraćeno“, saopšteno je iz MUP-a.

Kome je vraćen blindirani automobil policija tada nije saopštila, a mediji su preneli da se radi o saradniku Veljka Belivuka.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), gde je Papić radio u vreme kada je Nebojša Stefanović bio ministar policije, je organizaciona jedinica Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Goran Papić je brat biznismena Aleksandra Papića, kuma Nebojše Stefanovića. U medijima se pisalo o njegovom brzom napredovanju u MUP-u dok je ministar policije bio Nebojša Stefanović.

Ostavku na mestu zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), Goran Papić je podneo samo nekoliko dana nakon što je na čelo ministarstva policije došao Aleksandar Vulin.


Advokat Gorana Papića, Branislav Tapušković, podneo je, kako su preneli mediji, Višem javnom tužilaštvu predlog da se u sklopu istrage protiv njegovog branjenika, kao svedoci ispitaju nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Dejan Kovačević.

Tapušković je ranije za dnevni list Danas rekao da je njegov branjenik, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Goran Papić, sve radio po nalogu tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

On je naveo da Papić nije imao ni ovlašćenja da naredi da se Miljkoviću vrati automobil i da su iznad njega u hijerarhiji bile četiri osobe.

Šta je poznato o slučaju Belivuk?

Grupa, koju su navodno predvodili uhapšeni Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković, osnovano se sumnjiči za ubistva, iznude, otmice i dilovanje droge, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin na konferenciji za novinare nakon njihovog hapšenja u februaru.

Veljko Belivuk je poznat kao vođa „Partizanove“ navijačke grupe „Principi“, a označen je i kao navodni pripadnik „kavačkog“ kriminalnog klana.

Belivukova navijačka grupa „Principi“, nastala je od nekadašnje grupe „Janjičari“. „Janjičare“ je pre Belivuka vodio trgovac drogom Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, sve dok 2016. godine nije ubijen pod još nerasvetljenim okolnostima.

Ninoslav Cmolić, vršilac dužnosti načelnika u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala rekao je nakon Belivukovog hapšenja da je on "od ranije poznat" policiji.

Cmolić je tada izjavio, kako je preneo MUP, da se grupa „krila“ iza navijačke frakcije „Partizana“ koju je predvodio Belivuk, te da se ne radi o navijačima, već o običnim kriminalcima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da istraga protiv Belivuka i ostalih uhapšenih neće stati dok se ne istraže njihove veze sa državnim aparatom.

XS
SM
MD
LG