I Jagodinke i Jagodinci su taoci jednog čoveka 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Dok razgovaramo, očekujem da dođe još jedan svedok podvođenja maloletnica i seksualnog nasilja na ženama od strane Dragana Markovića Palme.

Svedoka je svakim danom sve više, kaže za Danasa Katarina Jokić, funkcionerka Stranke slobode i pravde koja je rođena i živi u Jagodini. Ona je, u ovom trenutku, predstavnica gotovo jedine opozicione stranke u tom gradu. Ono što su za jučerašnje izdanje našeg lista rekli iz drugih opozicionih stranaka, da nemaju odbore, članstvo, odnosno da prilikom poseta drugih gradova po Srbiji, zaobilaze takozvani „ukleti grad“, potvrdila je i Katarina Jokić za naš list. Kako kaže, to je izvesno „poraz Beograda“, u kontekstu koncentracije snaga i političkog delovanja na takozvani krug dvojke, bez ikakvog bavljenja unutrašnjošću Srbije, pogotovo sredinama koje su potpuno zarobljene lokalnim moćnicima.

Dragan Marković „je u šoku“

– Politički svesni Jagodinci, oni kojima su jasne srazmere tragedije, jasno je da je Jagodina uvek žrtvovana zarad mira u Srbiji. Mi se osećamo kao taoci cele Srbije. Kao da je napravljen nekakav dogovor koji glasi – pustite Palmu da radi u Jagodini šta hoće… SSP je jedina imala, da tako kažem, „herca“ da se tome suprotstavi. Prilikom formiranja odbora stranke u Jagodini, ja sam, imajući u vidu sve ovo što je poslednjih dana otkriveno široj javnosti, nazvala Dragana Markovića Palmu sultanom. Međutim, gotovo da niko tu moju izjavu nije preneo, pogotovo kada je reč o lokalnim medijima, koji dobijaju ogroman novac iz budžeta grada. Prvi put, posle 18 godina, Palma se suočava sa opozicijom u Jagodini, on je u šoku, pogotovo što smo mi ovde žene, žene koje su se usudile da izađu i javno mu se suprotstave…“, kaže sagovornica našeg lista.

Kako dodaje, u Jagodini niko nije bezbedan, jer je to privatni grad, grad straha i tame. „Ono što je jako dobro jeste činjenica da su se Jagodinci osmelili, da imaju poverenja u nas, da je svedoka sve više… Recimo, nakon ovog našeg razgovora, očekujemo još jednog“, kaže Katarina Jokić.

Prema njenim rečima, nadležne institucije gotovo sigurno neće odgovarajuće reagovati u ovom slučaju maloletničkog podvođenja i seksualnog nasilja nad ženama, uz napomenu da je Dragan Marković Palma praktično, preko višeg javnog tužioca u Jagodini, pokrenuo postupak protiv sebe samog, tako što je samoinicijativno otišao da da izjavu nakon čega je tužilac odlučio da reaguje, što, zaključuje Katarina Jokić, dovoljno govori koliko je taj tužilac u stanju da vodi slučaj na nepristrasan način.

Borko Stefanović, zamenik predsednika SSP, u odgovoru na pitanje da li će u skorijoj budućnosti organizovati neku političku akciju u Jagodini, rekao je kratko za Danas da funkcioneri stranke iz Beograda često posećuju Jagodinu, kao i da održavaju stranačke aktivnosti sa odborom SSP, u kojem su, ističe on, izuzetno hrabri i sposobni ljudi na čelu sa Katarinom Jokić.

Tepić: Gradonačelnik Ratko Stevanović najredovniji na „žurkama“

Potpredsednica SSP Marinika Tepić pročitala je juče, tokom gostovanja na N1, još jedan iskaz, kako je rekla, „funkcionera koji je tome svedočio godinama, od mandata 2008. do sada“, sa, istakla je, brojnih „političko-privrednih“ putovanja u Paraliju, Beč, Rim, Pariz.

„Šema je uvek ista, proslava nečega uglavnom uz estradne zvezde – Cecu, Đanija, Acu Lukasa, oni su mamac. A kada se zvanični deo završi oko ponoći, na posao stupaju animir dame. Na putovanjima ih je bilo po nekoliko, putuju sa našom delegacijom i uočljive su svojim izgledom i garderobom. Neke su iz Jagodine, ima ih koje formalno rade u javnim preduzećima, recimo u JP Standard i iz okolnih sela, a sve koordinišu Palmine sekretarice. Naravno, ne iz svoje glave. One ih zovu, određuju koja gde i kome ide posle otvorenog dela slavlja. Među najredovnijima je Palmin gradonačelnik Ratko Stevanović, koji jeste čovek u poodmaklim godinama ali, svedok kaže, sve je to viđao svojim očima. Mesta u Jagodini ii okolini ima više, među aktuelnijima je klub Tigar, u kome postoji ljubičasta soba za to. Sa zaključkom da je ovo školski primer elitne prostitucije i podvođenja žena“, pročitala je iskaz Marinika Tepić.

Juče nismo uspeli da stupimo u kontakt sa gradonačelnikom Jagodine, Ratkom Stevanovićem, ali ni sa Draganom Lukićem, direktorom JKP Standard u Jagodini. U oba slučaja, prozvani u novom svedočenju o seksualnom nasilju, bili su na sastancima, a njihove sekretarice su nam rekle da će im preneti poruke. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo primili njihove povratne pozive.

Marinika Tepić je ispričala i da za takozvane „telefone za druženje“ postoji svedok, koji je ispričao šta se dešavalo.

„Imamo snimljenog svedoka koji objašnjava situaciju kada je došao na razgovor, on vrlo jasno objašnjava i ponudu telefona za druženje, kako sam kaže. Ja sam sve citirala“, rekla je potpredsednica SSP. Navela je dalje da joj se obraća veliki broj građana i da je počelo da pristiže puno svedočenja.

„Obraćale su se i žrtve, deo je u inostranstvu i one su hrabrije, jer nemaju fizički strah od ugrožene bezbednosti, ali ima svedoka i iz Jagodine“, istakla je Tepić.

Prema njenim rečima, Dragan Marković je u Skupštini Srbije „sudio“ svedoku čiji je iskaz pustila na konferenciji za novinare i pokušao da ga kompromituje.

„Svedoci mogu da budu i kriminalci, suština je da li je istina ono šta su rekli o Palmi. Za sve što treba da odgovaraju nek odgovaraju i oni i Marinika… Suština je da li je ovo tačno, a tačno je. On ima dokaze da je bio zaposlen u Palminom hotelu, ima dokaze u PIO fondu i radnoj knjižici. A Palma se krije iza ženskih suknji, da bi one podnele prijavu protiv mene a on da vrši uticaj na svedoke. On je u Skupštini vršio sudski proces svedoku i time vršio pritisak na druge, koji bi se ohrabrili da izađu. I tužilaštvo reaguje tek kada gazda Palma kaže da reaguje. Prvi tužilac Zagorka Dolovac ne postoji. Ja sam očekivala bar sada. Da izađe i kaže s ministrom policije – drage devojke, žene, majke, braćo, verujte u državu, mi vas branimo i štitimo“, zaključila je Tepić.

„Palme“ moraju biti „iskorenjene“ u našem društvu

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, izjavila je da ju je Dragan Marković Palma, nakon njene osude i poziva nadležnim organima da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se saznala istina o maloletničkom podvođenju u Jagodini, zvao telefonom više od 15 puta. Kako je rekla, nije mu se javila da bi, posle niza poziva, blokirala njegov broj telefona. Ona za Danas kaže da kada se čovek nađe pritisnut dokazima i situacijama koje ga frustriraju, reaguje pretežno na tri načina – umrtvljenost, beg od problema ili borba. U slučaju Markovića, reč je o borbi, ali ne argumentima, već galamom, pritiscima, blaćenjem svega i svakoga. Međutim, dodaje naša sagovornica, ključni problem trenutno nije ponašanje Palme, već to što se „pravosudni organi prave mrtvi“. Nezamislivo je, ističe Rašković Ivić, da Palma uđe i izađe iz tužilaštva a da mu pritom ne bude određen pritvor. Ona podseća na slučaj Miroslava Aleksića, koji je bio zadržan u pritvoru 48 sati nakon davanja izjave, dok se ne ispitaju navodi svedoka.

Upitana da li će pojedinačni istupi funkcionera njene stranke i saopštenje koje su objavili ovim povodom biti sve što će Narodna stranka učiniti povodom slučaja maloletničkog podvođenja u Jagodini, Rašković Ivić kaže da se nada da to neće biti sve, odnosno da će se stranka angažovati u smislu zahteva da pravosudni organi na odgovarajući način reaguju, kao i insistiranju na pomoći i zaštiti svedoka i žrtava. Advokati, koji su funkcioneri NS, otvorili su jednu liniju koja radi u okviru stranke – Pravna klinika, a sagovornica našeg lista uverava u svrsishodnost i diskreciju koja je garantovana za sve ljude kojima je potrebna pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari