Strah od medija 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je do te mere usavršio način vladavine strahom, a sve pod okriljem navodne demokratije, da nije potrebno da lično zove urednike prorežimski medija da im govori šta da pišu (znaju oni to i sami) niti direktore ili vlasnike kompanija da im „sugeriše“ kako treba da se ponašanju i sa kim nikako ne bi trebalo da sarađuju.

Najsvežiji primer ove „utreniranosti“ koja je zahvatila sve segmente društva, ali je najjača i najizraženija u medijskoj sferi, jeste situacija sa dnevnim listom Nova.

Još uvek nije ugledao svetlost dana, a kad će, ne zna se, jer nijedna štamparija u Srbiji neće da ga štampa.

Glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović potvrdio je da je razgovarao sa direktorima šest ili sedam većih štamparija, uključujući Borbu, Politiku, Ringier Aksel Špringier, Kolor pres grup, i sve su odbile da štampaju Novu pod različitim izgovorima – nemaju kapaciteta, nemaju tehničkih mogućnosti, dovoljno ljudi, ne radi im treća smena, ne isplati se…

Činjenica je da ovo jesu izgovori jer su te štamparije pre svega nekoliko godina štampale duplo veće tiraže svih dnevni novina, nego danas.

Ako se dnevno štampa 220.000 primeraka ukupno 10 dnevni listova, a taj broj je pre četiri godine bio veći od 400.000, kako je moguće da „nema kapaciteta“ ili „tehničkih mogućnosti“.

Posebno je „interesantan“ izgovor da se nekome „ne isplati“ da to radi, jer kako je moguće da se preduzetniku ne isplati sklapanje novog poslovnog ugovora, jer su vlasnici Nove ponudile cifre koje su i veće od tržišnih?

Odgovor leži upravo u vlasnicima Nove, ali i načinu Vučićeve vladavine sa početka teksta.

Nova posluje u okviru Junajted media, čiji je manjinski vlasnik Dragan Šolak.

Šira javnost ga zna kao „ozloglašenog tajkuna“ u neraskidivoj poslovnoj vezi sa „lopovom“ Đilasom, koji sve svoje aktivnosti svode ka destabilizaciji i rušenju države, jer mrze Vučića.

To je ono što predstavnici vlasti ponavljaju kao papagaji, što gomile prorežimske žute štampe svakodnevno serviraju na svojim naslovnim stranama, a o dvojcu Đilas-Šolak kad god mu se ukaže prilika, govori i sam predsednik Srbije.

Koga briga što ništa od toga nije istina.

A jedini greh medija koji posluju u okviru UM jeste što ne plasiraju kao apsolutnu istinu ono što predstavnici vlasti serviraju, već preispituju, analiziraju i kritički razmatraju poteze političara koji se tiču života svih nas.

Aleksandar Vučić prezire takve medije, jer ne može da ih kontroliše, te jedino što mu preostaje jeste da pokuša da ih degradira i na koncu – uguši.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari