23. april  2021. 13.42  →  13.55 | Izvor: Tanjug

Vučić: U nedelju putujem u Brisel, važni dani za Srbiju

BEOGRAD -

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da u nedelju, 25. aprila putuje u Brisel, gde će razgovarati sa zvaničnicima Evropske unije, a da se nada da će u maju biti nastavljen dijalog sa Prištinom.

Vučić je rekao da će već u nedelju, po dolasku u Brisel imati nekoliko sastanaka, dok ga u ponedeljak očekuju susreti sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, poseban prijem i dug sastanak kod Žozepa Borela, kao i prijem kod predsednice EK Ursule fon der Lajen.

Razgovaraće i sa specijalnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom, komesarom za pridruživanje Oliverom Vahreijem, kao i predstavnicima EP, ali i drugih institucija iz Brisela.

"Biće naporni dani za nas, ali verujem važni za Srbiju", rekao je Vučić.

Predsednik je poručio i da očekuje u maju nastavak dijaloga sa Prištinom u Briselu. Nakon toga, dodaje, očekuje, takođe u Briselu, sastanak celog Zapadnog Balkana.

"Mnogo puta ići ćemo u Brisel u naredne tri do četiri nedelje", kazao je Vučić.

On je rekao da, naravno, neće biti jednostavno i lako po svim pitanjima, posebno u dijalogu.

"Ali važno je da pokazujemo odlučnost, borimo se za rešenje, da ne ulazimo u dijalog radi ispunjenja formalnih uslova, već da ne ostavimo probleme našoj deci", naglasio je Vučić.

Za tango, kaže, potrebno je dvoje, i podvukao da uspeh ne zavisi samo od nas. Vučić je najavio da će narednih dana biti važnih događaja, otvaranja bitnih fabrika, deonica autoputeva.

Hvala građanima EU na sredstvima koja daju Srbiji

Vučić je zahvalio  Evropskoj uniji na velikoj podršci koju pruža Srbiji, dodajući da očekuje međuvladinu konferenciju u junu, na kojoj bi moglo da dođe do otvaranja prvog pregovaračkog klastera.

"Danas smo dobili 86 miliona evra bespovatne pomoći EU i beskrajno hvala ljudima u Brisleu, EK, ali i građanima EU koji su izdvojili značajna finansijska sredstva za Srbiju. Mogli su to da potroše u svojoj zemlji, ali , hvala što su to dali Srbiji", poručio je Vučić.

Kako je pojasnio, reč je o sredstvima koji se namenski troše za dogovorene planove i programe, koji su uglavnom strukturalnog tipa - od razvoja i napretka obrazovanja, preduzetništva, inovacionih mogućnosti do napretka u oblasti vladavine prava, energetike, Zelene agende, zaštite životne sredine, koje, kaže, postaje jedno od najvažnijih stavki u uspešnim društvima, do izgradnje prečistača otpadnih voda.

U tom smislu, dodao je da je pred nama mnogo posla.

Predsednik je rekao da po pitanju vladavine prava, nije zadovoljan uloženim naporima u toj oblasti, ali je istakao da se u poslednjih 25 dana stvari menjaju i da se sa mnogo više napora i odgovorinosti pristupa rešenju problema u toj oblasti.

"Verujem da ćemo moći da doprinesemo stvaranju mnogo boljih uslova i rezultata u budućnosti i da ćemo imati mnogo više da pokažemo od konkretnih rezultata, ali da ćemo u budućnosti moći mnogo toga da promenimo, ne samo zbog evropskih zahteva i EU, već zato što je to od nas od značaja", rekao je Vučić.

Ta tema je, kaže, iako nije jedina, važna da bi se Srbija pripremila za otvaranje klastera, a da li će i kada biti otvoreni odlučiće zemlje članice EU.

Kako je rekao, da bismo se pripremili za otvaranje klastera moraćemo brže da krenemo u reforme akcizne politike, u sektoru energetike, a kada to budemo završili, bićemo pripremljeni za otvaranje tih klastera.

"Moguće da u junu bude održana međuvladina konferencija, moguće da imamo dobre vesti, moguće da ih ne bude, ali naše je da radimo sve što možemo, kako bismo zemlju u normativnom i suštinskom smislu približavali vrednostima EU", rekao je Vučić.

On je ponovio da je EU najveći donator i investitor u Srbiji, kao i mesto sa kojim imamo najizraženije ekonomske, trgovniske odnose.

Ukazao je da je Srbija, kada je reč o vakcinaciji, prihvatila da od EU drugi na Zapadnom Balkanu dobiju mnogo više vakcina.

"Hvala EU na toj brizi i pažnji. Gledaćemo da ozbiljnošću odgovorimo na poklone i pažnju koju poklanja EU Srbiji", kazao je on.

Srodne vesti