Tužilaštvo će saslušati Nebojšu Stefanovića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu prihvatilo je predlog branioca bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića da u sklopu istrage protiv njega sasluša aktuelnog ministra odbrane Nebojšu Stefanovića.

Kako Danas saznaje Stefanović bi trebalo da bude saslušan 29. aprila, a pored njega tužilaštvo je prihvatilo i predlog odbrane da se sasluša bivši načelnik UKP-a Dejan Kovačević.

Podsetimo, Goran Papić uhapšen je u martu ove godine pod sumnjom da je počinio krivično delo zloupotreba službenog položaja.

On se sumnjiči da je u aprilu 2020. godine, mimo procedura, naložio da se Marku Miljkoviću, članu grupe Veljka Belivuka, vrati blindirani automobil.

Papić se od hapšenja nalazi u pritvoru koji ističe početkom maja. Papić je iznoseći odbranu istakao da nije počinio delo koje mu se stavlja na teret, dodajući da je isključivo postupao po nalozima ministra Stefanovića, koji je u tom trenuktu predvodio Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Advokat Branislav Tapušković podneo je Višem javnom tužilaštvu predlog da se u sklopu istrage protiv njegovog branjenika, nekadašnjeg zamenika načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SPBOK) Gorana Papića, kao svedoci ispitaju nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović i načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Dejan Kovačević, preneli su mediji 19. marta.

„Moj branjenik je sve radio po nalogu Stefanovića, a po položaju iznad njega su bili načelnik UKP -a Dejan Kovačević i Ilija Hobota, načelnik SPBOK-a. U naredbi za sprovođenje istrage navodi se da je Papić naložio Milenku Munižabi, tadašnjem šefu beogradske policije, da Belivukovom saradniku Marku Miljkoviću vrati blindirani automobil. Papuć sve da je i želeo, nije mogao da izda nalog rukovodiocu beogradske policije“, rekao je Tapušković tom prilikom.

On je pred tužiocem istakao da ga je u aprilu 2020. telefonom zvao Stefanović i objasnio mu da će biti saslušan Marko Miljković, čovek koji se trenutno nalazi u pritvoru pod sumnjom da je zajedno sa Veljkom Belivukom počinio najmanje tri ubistva, kao i niz drugih krivičnih dela, pisao je ranije Danas.

Stefanović je, pričao je Papić, tada tražio da SBPOK sasluša Miljkovića, da to urade profesionalno i efikasno i da zapisnike sa saslušanja dostave nadležnom tužiocu.

Tog 15. aprila, Papića je ponovo zvao Stefanović ljut zbog toga što se Miljković već pet sati nalazi u Policijskoj upravi Beograd, a još uvek nije saslušan u SBPOK-u.

Kako je Papić ispričao na saslušanju, on je postupajući po nalogu ministra organizovao da se Miljković doveze u SBPOK, gde je saslušan u svojstvu građanina, a potom vraćen u PU Beograd. On je naglasio da tokom tih razgovora ministar Stefanović nikakav automobil nije spominjao, kao ni on sam u razgovorima sa rukovodiocima PU Beograd.

Papić se sumnjiči da je počinio krivično delo zloupotreba položaja naloživši da se Miljkoviću vrati oduzeti automobil. Kako je njegov advokat ranije rekao Danasu, Papić nije imao ni ovlašćenja da naredi da se Miljkoviću vrati automobil, dodajući da se iznad njega u hijerarhiji nalazilo četiri osobe. Papiću je nedavno određen pritvor do 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari