Naslovna / Zdravlje

Prvi plutajući mikro-nano robot za lečenje najopasnijeg karcinoma mozga kreiran u Kini

Priredio/la: I. V.|11:00 - 23. 04. 2021.

Istraživački tim iz Kine prvi dizajnirao plivajući mikro-nano robot koji se vodi do obolelog moždanog područja gde precizno ispušta lek protiv najtežeg karcinoma mozga

rak mozga- glioblastoma-gliom Mikro-nano robot može efikasno da nosi lekove protiv raka Foto: Canva

Istraživački tim profesora He Qianga i Wu Zhiguanga iz Micro-Nano istraživačkog centra na Harbin Institute of Technology u Kini prvi put je dizajnirao plutajući mikro-nano robot za aktivno ciljano lečenje glioma, a rezultati ove studije objavljeni su u časopisu Science Robotics. 

Lečenje glioblastoma je „usko grlo“ medicine

Glioblastom, najsmrtonosniji oblik tumora mozga, jedan je od najtežih karcinoma za koji se može obezbediti efikasno lečenje. Inače, najveći broj obolelih i smrtnih slučajeva od ovog raka u svetu zabeležen je u Kini, a glavni razlog je nedostatak precizne terapije. Zbog postojanja krvno-moždane barijere i krvno-tumorske barijere, stručnjaci objašnjavaju da su pristupi lečenju na lokacijama intrakranijalnih tumora vrlo ograničeni. A kako učiniti da lekovi probiju krvno-moždanu barijeru, realizuju aktivnu ciljanu isporuku lekova i poboljšaju efekat lekova na gliom, već dugo je problem struke koji se često se naziva i „usko grlo“ u medicinskom polju glioma.

Plutajući robot raznosi lek

Da bi rešio ovaj problem, istraživački tim je razvio plutajući mikro-nano robot, zasnovan na imunološkim ćelijama in vivo, koji je pripremljen fagocitozom neutrofila magnetnog hidrogela napunjenog lekom i umotanog u membranu Escherichia coli. Plutajući, mikro-nano robot može efikasno i stabilno da nosi lekove protiv raka, kao što je paklitaksel. Oslanjajući se na samorazvijeni sistem kontrole, plivajući mikro-nano robot se vodi do moždanog područja, a robot koji stiže do gliomskog regiona može autonomno da oseti signal patogena i prepliva obolelo mesto nakon prelaska krvno-moždane barijere. Tako može precizno da ispusti lek na tačno određeno mesto, što značajno poboljšava efikasnost ciljanja leka. Ovi rezultati istraživanja pokazuju da je mikro-nano plivajući robot zasnovan na imunološkim ćelijama, potencijalna precizna terapija za gliom i da se može koristiti za sistematsko lečenje glioma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo