Svetski dan knjige u Španiji se slavi od 1926, u ostatku sveta od 1995. godine 1Foto: PIxabay/ LubosHouska

Na današnji dan obeležava se Svetski dan knjige i autorskih prava, a odluku o obeležavanju ovog dana doneo je 1995. godine UNESCO.

Odluka je doneta na Generalnoj konferenciji u Parizu. Odlučeno je da se ovaj dan obeležava 23. aprila, jer je tada godišnjica smrti Šekspira, smrti Migela de Servantesa, Inke Garsilaso de la Vege, a takođe i rođenja Vladimira Nabokova.

Iako se dan knjige i autorskih prava obeležava u većem delu sveta od 1995. godine, u Španiji se obeležava od 1926. godine kao deo proslave dana Svetog Đorđa u Kataloniji, gde je tradicija da muškarci poklanjanju ruže, a žene donose knjige.

U Velikoj Britaniji, odakle je Šekspir, se ovaj praznik slavi 14. marta, kako bi se izbeglo poklapanje sa Uskrsom.

Svetski dan knjiga i autorskih prava obeležava se širom sveta, a svake godine veliki brendovi ovaj dan obeležavaju na različite načine.

Jedan od najposećenijih sajtova – Amazon, nudi 10 besplatnih elektronskih knjiga, kako bi proslavili Svetski dan knjiga i podstakli ljude da što više čitaju. Kod nas, u velikom broju knjižara možete pronaći popuste na određene knjige.

Obeležavanje Svetskog dana knjiga i autorskih prava biće drugačije nego prethodnih godina, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju.

Prethodnih godina, Gradska biblioteka u Novom Sadu, kako bi poboljšala posećenost, pozvala je poznate ličnosti da učestvuju u programu namenjenom obeležavanju Svetskog dana knjiga.

U Narodnoj biblioteci u Beogradu, 2019. godine održan je „okrugli sto“ na temu autoskih prava u Srbiji.

Iako su nam mogućnosti ograničene, ove godine možemo proslaviti ovaj dan kod kuće, uz omiljenu knjigu i onlajn konferencije koje će zameniti održavanje planiranih događaja uživo.

U Srbiji se na internetu više troši na knjige nego na hranu

Kupovina knjiga u samom je vrhu liste omiljenih proizvoda koje Srbi poručuju pametnim telefonima putem interneta. Najčešće se nabavljaju preko pametnih telefona (61 odsto), četvrtina to čini putem laptop računara, dok svega 14 odsto korisnika kartica praktikuje kupovinu sa desktop računara.

Knjige se nabavljaju u sličnoj meri kao i elektronski uređaji, odnosno igračke, nakit i proizvodi za kuću, dok su po količini porudžbina na listi ispred hrane sa aplikacija za dostavu, iz restorana i prehrambenih proizvoda iz supermarketa. To je pokazalo regionalno istraživanje kompanije Visa, čiji su rezultati objavljeni na Svetski dan knjige i autorskih prava.

Popularna i stručna literatura je, poređenja radi, treći najpopularniji proizvod kod građana Severne Makedonije i Albanije. Knjige se online kupuju u Bosni i Hercegovini u istom rangu kao i sa većinom drugih kategorija, daleko iza odeće i obuće, a slično je i u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari