Iz nedeljnika NM

Tag Locked
0

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću: Na proveri i zločin i kazna

Autor: N.M.

Izvor: Novi magazin

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću: Na proveri i zločin i kazna

Izvor: AFP

U poslednjem suđenju u praksi Haškog tribunala sredinom godine trebalo bi da se presudi bivšim čelnicima Resora državne bezbednosti Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. “Raspon” kazni je od slobode, koju traži odbrana, do doživotnog zatvora, koje traži tužilaštvo. Što se same optužnice tiče, ona odavno nije u fokusu javnosti

 

Tužilaštvo u Hagu izmaštalo je optužbe protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, poručila je Stanišićeva odbrana, iznoseći završne reči na suđenju dvojici bivših čelnika Resora državne bezbednosti Srbije u vreme ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Hoće li se istorija ponoviti i sudskom odlukom, odnosno odlukom Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT), Stanišić i Simatović, posle maratonskog procesa, ostanu na slobodi koja im je izrečena prvostepenom presudom ili će pak ovog puta Tužilaštvo biti ubedljivije, znaće se za dva meseca kad presuda bude izrečena?

Završne reči okončane prošle sedmice u Srbiji nisu izazvale veću pažnju, što se može tumačiti dvojako – presudno je loše mišljenje o Haškom sudu i sledstveno Mehanizmu, ali i uverenje da će Stanišić i Simatović ponovo biti oslobođeni.

Jovica Stanišić je bivši šef RDB-a MUP-a Srbije, a Franko Simatović je osnivač i bivši zapovednik Jedinice za specijalne operacije (JSO) RDB-a. Suđenje njima je poslednje u praksi Haškog suda i Mehanizma kao njegovog sledbenika.

 

ODBRANA: Odbrana tvrdi, kako su preneli izveštači iz Haga, da su dokazi koje je tužilaštvo izvodilo nedosledni i nepouzdani, a izjave pogrešno ili selektivno tumačene, kako je kazao u završnoj reči Stanišićev branilac Vejn Džordaš.

“Tužilaštvo ne uspeva da dokaže stvarnu vezu s nekim od glavnih učesnika udruženog zločinačkog poduhvata u Hrvatskoj. Čak i na tom osnovu tužilaštvo se oslanja samo na tvrdnje, malo na čemu drugom. Oni znaju da u njihovom iskazu mnogo toga manjka”, rekao je još Džordaš.

 

Ovaj članak je dostupan samo za pretplaćene korisnike.

Izaberite neku od ponuđenih pretplata, postanite deo Novog magazina i obezbedite sebi pristup ovom i drugim ekskluzivnim člancima.

PRETPLATI SE Već ste se pretplatili? Prijavite se.