Najnovije vesti
Vesti Društvo
SISTEM PRAVOBRANILAŠTVA NE FUNKCIONIŠE Gradonačelnik traži ostavku gradskog pravobranioca u Boru

SISTEM PRAVOBRANILAŠTVA NE FUNKCIONIŠE Gradonačelnik traži ostavku gradskog pravobranioca u Boru

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić zatražio je od gradskog pravobranioca Bose Janaćković i njenog zamenika da podnesu ostavku jer, kako je istakao, sistem pravobranilaštva u Boru ne funkcioniše. Razloge zbog kojih je tražio ostavke, gradonačelnik je obrazložio i činjenicom da je borsko Javno pravobranilaštvo u 2020 godini imalo 411 predmeta od kojih je 357 rešeno, a od toga nijedan u korist grada.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Bosa Janackovic 0613 (1) Foto: RAS Srbija
Bosa Janackovic 0613 (1)

- Bitan podatak je da je samo po tri predmeta grad tužio treća lica i oni su neizvesni da li će ih grad dobiti. To samo pokazuje da sistem pravobranilaštva u gradu Boru ne funkcioniše i to je ono o čemu govorim već godinama. Lično sam tražio od javnog pravobranioca i njegovog zamenika da podnesu ostavku, a ako ne budu to učinili na sednici Skupštine grada ćemo razmatrati njihov rad i poslove koje su radili, koliko su se zalagali da zaštite budžet grada i budžet naših sugrađana, i koliko su radili u interesu grada-kazao je Milikić.

On je naglasio da se pravobranilaštvo nije pojavljivalo na predmetima kada je trebalo da zastupa Apotekarsku ustanovu “Bor”.

Pročitajte još

- Nepojavljivanjem pravobranilaštva u tim predmetima automatski je presuđeno protiv grada. Tražićemo da se ispita ta odgovornost i nećemo dozvoliti da se ljudi koji obavljaju ozbiljne i bitne funkcije u gradu Boru ponašaju neodgovorno prema svom poslu a još neodgovornije prema budžetu građana Bora-dodao je Milikić.

Na nedavno održanoj sednici Gradskog veća, većnici nisu prihvatili prihvatili Izveštaj o radu Javnog pravobranilaštva koji je vraćen na doradu zbog, kako je rečeno, nepotpunih podataka.

Ako je sudeći po broju dobijenih predmeta samo u prethodnoj godini , od kojih nijedan u korist grada Bora, gradski pravobranioc Bosa Janaćković će ostati upamćena jedino po svom bahatom ponašanju, kada je u martu 2019.godine isterala iz kancelarije novinarke nedeljnika Timočke Marijanu Milovanović i Dejanu Kecić, novinarku „Blica“ zbog pisanja o tužbi koja je bila pokrenuta protiv borskog preduzeća „Štampa, radio i film“ u okviru kojeg posluje regionalna RTV Bor. Ona je tada zapretila novinarki da bi bilo dobro da ne piše ništa, dok je drugoj koja je tokom razgovora, pomenula da je reč o budžetskim sredstvima kazala „da nećeš možda ti da pravdaš budžetska sredstva“.

Na nerimereno ponašanje gradskog pravobranioca reagovalo je tada i Poslovno udruženje Asosijacije lokalnih i nezavisnih medija „Lokal pres“ koje je podsetilo da je dužnost svake jedinice lokalne samouprave da obezbedi mehanizme informisanja svojih građana, te da to predstavlja jedno od osnovnih prava građana, ali i preduslov za demokratske procese u društvu.