Šef diplomatije Srbije kritikovao izjavu Vjose Osmani o dijalogu 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković kritikovao je danas izjavu predsednice Kosova Vjose Osmani da će „preispitati Briselski sporazum kako bi resetovali dijalog sa Beogradom“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Poruke predstavnika Prištine da će preispitati Briselski sporazum kako bi resetovali dijalog sa Beogradom, koji se odvija uz posredovanje i garancije EU, jeste nevidjena politička drskost, i zahteva hitnu i oštru reakciju svih koji žele trajnu stabilnost i mir na Zapadnom Balkanu“, rekao je Selaković.

Srpski ministar je ocenio da „skandalozne izjave i ponašanje Vjose Osmani“ pokazuju da Priština „suštinski neće dijalog“.

„Obistinjuju se predizborne poruke Aljbina Kurtija (Albin) da će dijalog sa Beogradom biti nisko na listi njihovih prioriteta, što, kako je danas definitivno i potvrdjeno, zapravo znači da njega uopšte ne zanima dijalog ili kompromis“, dodao je Selaković.

Vjosa Osmani je posle sastanka sa šefom nemačke diplomatije Hajkom Masom (Heiko Maas) rekla da je „procesu dijaloga neophodno resetovanje“ i da nije reč samo o nastavku dijaloga.

Ona je rekla da će Kosovo razviti dijalog zasnovan na jasnim principima, i neće prihvatiti „opasne avanture ni promenom granica, logikom koja pripada prošlom veku, niti promenom ustavnog uredjenja Kosova, što bi ugrozilo unutrašnju funkcionalnost“, jer kako je dodala, nefunkcionalno Kosovo nije potrebno ni Kosovu ni njegovim partnerima.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je danas u Prištini da bi dijalog Kosova i Srbije trebalo da se završi „uzajamnim priznavanjem“, ocenivši da moraju da postoje kompromisi da bi se došlo do konačnog rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari