');
Najnovije vesti
Blic Vesti Republika Srpska

Ambasade SAD u BiH: Dijalog, a ne zapaljiva retorika

Amerika čvrsto podržava teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a zapaljiva retorika i koraci za podrivanje ovih principa su nerealni, neprihvatljivi i antidejtonski, istakli su iz Ambasade SAD u BiH.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prava reforma i ozbiljan dijalog, a ne destabilizirajuće akcije i retorika je ono što će građanima BiH doneti bolju budućnost, navodi se na Tviter nalogu Ambasade SAD, prenosi Srpskainfo.

– Osim toga, ove akcije služe kao izgovor za lidere da izbegnu odgovornost za sprovođenje važnih reformi kao što su uključiva izborna i ograničena ustavna reforma za slobodnije i poštenije izbore, mere vladavine zakona kako bi se korumpirani smatrali odgovornima i ekonomske promene koje donose radna mesta i investicije – navode iz Ambasade SAD u BiH.

Pročitajte još

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler razgovarali su danas sa predsedavajućim Doma naroda BiH Bakirom Izetbegovićem i zamenikom predsedavajućeg Draganom Čovićem kako bi promovisali dijalog o vladavini zakona, ostvarivim izbornim i ekonomskim reformama neophodnim za poverenje građana i napredak na putu ka EU.

Čović je na Tviteru napisao da je sastanak o reformi izbornog zakonodavstva, stabilnosti i dijalogu, kao i neophodnim koracima napred ka statusu kandidata za prijem u EU bio konstruktivan.

– Ovaj postupak mora biti završen u naredna dva meseca – istakao je Čović.

Na Tviteru se oglasio i Satler koji je naveo da su Nelson i on ponovili važnost dijaloga, evropskih reformi i uključivog procesa izborne, odnosno ustavne reforme, u skladu sa Mišljenjem EU, što treba dovesti do slobodnijih i poštenijih izbora 2022. godine.