Okolina

U Srbiji godišnje nastane 11 miliona tona otpada

U Srbiji godišnje nastane 11 miliona tona otpada
Foto: Ilustracija/Arhiva | U Srbiji godišnje nastane 11 miliona tona otpada

U Srbiji se godišnje generiše više od 11 miliona tona otpada, od čega je 2,3 miliona tona komunalnog otpada, saopšteno je iz Agencije za životnu sredinu povodom 22. apirla, Dana planete Zemlje.

Direktor ove agencije Filip Radović istakao je u saopštenju da je, prema posljednjim raspoloživim podacima, iz 96 jedinica lokalnih samouprava u Srbiji locirano 1.984 divljih deponija.

On je naveo da se većina otpada, više od 85 odsto odlaže na sanitarnim i nesanitarnim deponijama, ali određeni dio, oko 15 odsto komunalnog, ali i drugih vrsta otpada, kao što je prije svega, građevinski otpad, završava na divljim deponijama.

Radović je dodao da je današnji dan Agencija posvetila rješavanju problema upravljanja komunalnim otpadom sa aspekta vođenja efikasne evidencije divljih deponija u Srbiji, te da je napravljena aplikacija "Ukloni divlju deponiju", koja ima za cilj da se precizno utvrde lokacije divljih deponija kako bi se što prije očistile.

Aplikacija se može preuzeti na linku http://sepa.gov.rs/apps/deponije/ukloni-divlju-deponiju.apk ili u narednim danima sa Google Play store.

Prema njegovim riječima, kada se uoči divlja deponija pomoću ove aplikacije se ona uslika mobilnim telefonom i podaci se automatski šalju u bazu podataka Agencije za zaštitu životne sredine.

Dostavljeni podaci se prvo provjeravaju, i nakon toga unose na mapu koja će kao javna biti dostupna na sajtu Agencije.

Prijava je apsolutno anonimna.

"Pozivamo sve građane Srbije, a posebno lovce, šumare, ribolovce, planinare, ali i sve druge ljubitelje prirode, da instaliraju ovu aplikaciju i dostave nam podatke o uočenim divljim deponijama", rekao je Radović.

Na ovaj način će, kaže on, svi prikupljeni podaci u roku od jednog do dva dana, biti dostupni i jedinicama lokalnih samouprava koji će moći da pravovremeno reaguju i uklone otpad sa divlje deponije.

"Samim tim, mogu da planiraju i budžetska sredstva i za postavljanje kontejnera na lokacijama na kojima se deponije vraćaju i uspostave stalno odvoženje otpada", dodao je Radović.

On je napomenuo da niz lokalnih samouprava uklanja divlje deponije, ali na više od 90 odsto čišćenih lokacija se deponovanje otpada ponovo vratilo, što ukazuje na potrebu izmjene načina upravljanja otpadom u lokalnim samoupravama.

Svake godine, 22. aprila obilježava se Međunarodni dan planete Zemlje u cilju skretanja pažnje građanima na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posljedica po životnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije