');
Najnovije vesti
Blic Kultura

Zahvaljujući knjigama i čitanju, umetnost i kultura povezuju i prevazilaze sve različitosti

Odlukom Uneska, Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se 23. aprila od 1995. godine, na dan smrti Migela de Servantesa, pisca prvog modernog romana, i na dan rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijama Šekspira.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
knjige Foto: Kostadin Kamenov / RAS Srbija
knjige

Ovaj dan je i prilika da se podsetimo nekih starih i nekih aktuelnih izdanja kao što su "Oprosti mi", "Rouz Gould" i "Klub ubistava četvrtkom" ili "Damin gambit", koja posle skoro četiri decenije ne prestaje da fascinira čitaoce.

Svetski dan knjige jeste dan i kada izdavači nude specijalne pogodnosti pogotovo kada je onlajn kupovina u pitanju pa tako ljubitelji napetih trilera, karakternih likova i nepredvidive radnje mogu da se posvete romanima majstora žanra, Stivena Kinga i Tomasa Harisa, kao što su "Uporište" i "Kad jaganjci utihnu"...

Među bestselerima koje preporučuju u izdavačkoj kući "Vulkan", jeste knjiga Miodraga Majića "Ostrvo pelikana".

Budući da knjiga postavlja neka od najvažnijih pitanja koja interesuju čovečanstvo, nudi odgovore i daje podstrek, neki od aktuelnih naslova iz žanra popularne psihologije i popularne nauke su "Misli o nervoznoj planeti", "Razmišljajte poput monaha", "Božja čestica"...

Onog trenutka kada je počeo da piše i beleži svoja znanja, čovek je promenio tok civilizacije. Zahvaljujući knjigama i čitanju, umetnost i kultura povezuju i prevazilaze sve različitosti, stvarajući bolju budućnost za generacije koje stasavaju.