DRAMA U AMERIČKOM ZATVORU: Robijaši dobili 6 puta veće doze vakcina protiv korone! Evo koji su simptomi! (VIDEO)
Foto: Screenshot YT

pandemija

DRAMA U AMERIČKOM ZATVORU: Robijaši dobili 6 puta veće doze vakcina protiv korone! Evo koji su simptomi! (VIDEO)

Planeta -

Zvaničnici u Ajovi pokrenuli su istragu nakon što su desetine zatvorenika preterano vakcinisane vakcinom Fajzer-BioNTech COVID-19.

Odeljenje za popravne kazne u Ajovi saopštilo je da je 77 osoba zatvorenih u Kazneno-popravnom zavodu Ajove - zatvoru sa maksimalnom bezbednošću u Fort Madisonu - dobilo doze veće od propisanih, preneo je ABC Njuz.

Agencija je rekla da je odmah kontaktirala Centre za kontrolu i prevenciju bolesti i kompaniju Fajzer kako bi prijavila grešku i tražila smernice kako postupiti, navodi se u izveštaju.

Obe organizacije su rekle da one koji su primili predoziranje treba pažljivo pratiti najmanje dva dana, ali se ne očekuju ozbiljni neželjeni efekti, izvestio je ABC.

"Zatvorenici su obavešteni i pažljivo ih nadgleda medicinsko osoblje", rekao je portparol Odeljenja za korekcije Kord Overton za The Des Moines Register. "U ovom trenutku jedini neželjeni efekti koje su imali zatvorenici su oni koji su obično povezani sa vakcinom Pfizer."

Zvaničnici su rekli da planiraju da obavljaju redovne zdravstvene preglede nekoliko dana, navodi KCRG.

Dvoje članova medicinskog sestara postavljeno je na administrativno odsustvo, izvestila je prodavnica, a istraga je u toku.

Zvaničnici nisu rekli koliko je dodatne osobe primila vakcina, iako je Kimberli Kolhefer (51) rekla Registru da je njenom sinu u zatvoru data prevelika doza, a lekari da je dobio "šest puta veću preporučenu količinu".

Dodala je da su njen sin i drugi imali simptome uključujući dehidraciju, mučninu, nedostatak apetita i modrice na mestu injekcije, navodi se u Registru.

Dr Anesa Afroze rekla je da bi tipični neželjeni efekti - poput bolova u telu, umora i bolne ruke - mogli biti ozbiljniji za one koji su primili prekomerne doze, izvestila je KCCI.

"Oni manji neželjeni efekti koji se obično dešavaju kod vakcinacije mogu biti malo veći kada dobijete veću dozu vakcine", rekla je agenciji. "To se nekako očekuje."

Afroze je rekao da je najbolji način delovanja da ostanemo mirni.

"Mislim da ne bi trebalo da paniče", rekla je KCCI. "Ne znamo šta će se dogoditi, ali moramo slediti uputstva koja su data."

Fort Madison nalazi se u jugoistočnoj Ajovi, blizu granice sa Ilinois.

Kurir.rs/Herald

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track