Muzika

"Đurđevdanski festival" u online formatu

"Đurđevdanski festival" u online formatu
Foto: N.N. | "Đurđevdanski festival" u online formatu

Jedan od najpoznatijih festivala dječje pjesme u regionu, onaj koji se održava u Banjaluci - "Đurđevdanski festival" ove godine će biti održan online 14. maja, saopštili su juče organizatori.

Učesnici, njih 23, uključuju se direktno u televizijsku emisiju i predstavljaju preko internet platformi, a novih 16 kompozicija biće predstavljeno kroz spotove, specijalno pravljene za festival.

"Prošle godine, nažalost, zbog epidemije virusa korona festival nije održan. Ove godine i pored svih poteškoća izazvanih virusom festivalski tim bio je uporan i dosljedan da se festival održi, a da niko ne bude izložen riziku. Upravo zbog svega toga ovogodišnji 'Đurđevdanski festival' biće održan u online formatu, gdje će se svi učesnici uživo putem neke od internet platformi uključiti u televizijski prenos i predstaviti gledaocima", naveo je organizator - Radio-televizija Republike Srpske.

Za ovaj dječji festival u proteklom periodu napisano je više od 500 kompozicija. Kompozicije i soliste biraju stručne selekcione komisije. Od početka festivala postavljeni su visoki profesionalni standardi kojima se komisija vodi prilikom odabira kompozicija i izvođača. Kompozicije se, prema glasovnim mogućnostima i karakteru, dodjeljuju malim solistima.

"Ovogodišnja međunarodna selekciona komisija, koju su činili kompozitori, muzički pedagozi, muzički urednici i muzički producenti, odabrala je 16 novih kompozicija u vidu spotova, specijalno snimljenih za festival, a koje će biti premijerno izvedene u emisiji", istakli su organizatori.

Selekciona komisija odabrala je 23 izvođača iz Rusije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Zbog ovogodišnjeg, promijenjenog formata emisije izmijenjene su i nagrade festivala, tako da se ove godine dodjeljuju nagrade: za najbolju kompoziciju (prvo, drugo i treće mjesto); najbolji tekst i najbolji aranžman.

Za nagradu publike ove godine moći će se glasati putem lajkova na Facebook stranici festivala.

Finalnu emisiju i direktna uključenja izvođača 27. "Đurđevdanskog festivala dječje pjesme" gledaoci će moći pratiti na programu RTRS 14. maja od 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije