NALED: Na Dan planete Zemlje u Kragujevcu zvonilo za reciklažu stakla 1Lepenički bulevar: Kragujevac Foto: Milan Nikić

Dan planete Zemlje u Kragujevcu obeležen je najavom da će u ovom šumadijskom gradu u naredne dve nedelje 120 kontejnera za odlaganje staklene ambalaže biti raspoređeno na ulicama, „na dohvat ruke“ građanima i ugostiteljima kako bi doprineli smanjenju količine stakla koje završava na deponijama i tako zagađuje životnu sredinu, saopšteno je iz NALED-a.

Zahvaljujući regionalnom projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ koji sprovode Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) i NALED, zajedno sa kompanijom Sekopak, uz finansijsku podršku Apatinske pivare u desetak gradova regiona stiglo je više od 1000 ovakvih kontejnera sa ciljem uspostavljanja sistema odgovornog upravljanja staklenim ambalažnim otpadom, navodi se u saopštenju.

Čestitavši Kragujevčanima Dan planete Zemlje, predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović iskazao je uverenje da će poziv za reciklažu staklene ambalaže naići na dobar odziv među građanima.

„Kragujevac je pre dve godine dodatno unapredio sistem reciklaže, kada smo na 60 lokacija u gradu postavili kontejnere za razdvajanje sekundarnih sirovina – pet ambalaže i limenki, stakla i papira. Staklo kao otpad je naš problem i pitanje sopstvene savesti za čije rešavanje nije zadužen niko drugi osim nas –Kragujevčana“, rekao je predsednik lokalnog parlamenta.

Značajna uloga u sprovođenju projekta na terenu pripašće JKP „Šumadija“ koje će utvrđenom dinamikom prazniti kontejnere i predavati staklenu ambalažu ovlašćenim operaterima na odgovarajući tretman, navodi se u saopštenju.

Direktor JKP „Šumadija“ Nemanja Dimitrijević najavio je da će 120 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže biti raspoređeno u gradskom, prigradskom i seoskom području i ističe da je pored primarnog cilja – reciklaže staklene ambalaže, važan cilj ovog projekta i edukacija građana o primarnoj selekciji otpada i zaštiti životne sredine.

Violeta Belanović Kokir, generalna direktorka Sekopaka, operatera ambalažnog otpada, navodi da su razvijene evropske zemlje krenule sa uvođenjem primarne selekcije još 1992, a Srbija tek 2010. godine.

„Kako bismo dostigli nivo EU, ključno je da svako preuzme odgovornost za svoje postupke kada je u pitanju reciklaža – i institucije, i privreda, i građani. Udruživanjem možemo postići bolje rezultate i zbog toga ovaj projekat ima veću snagu, jer zajedno želimo da napravimo održiv sistem koji će primenjivati lokalne samouprave širom Srbije i regiona“, poručila je Violeta Belanović Kokir.

“Svojim odgovornim poslovanjem Apatinska pivara 365 dana godišnje brine o životnoj sredini i našoj planeti, a na današnji dan i putem ovog projekta slavimo planetu Zemlju u Kragujevcu i to “na sva zvona”! Želimo da stvorimo naviku kod građana i ugostiteljskih objekata da odlažu staklenu ambalažu na pravi način obezbeđujući im odgovarajuće uslove za to“, kazala je Slobodanka Cucić, menadžerka korporativnih poslova Apatinske pivare, koja je jedan od finansijera projekta.

Slobodan Krstović, Šef jedinice za životnu sredinu NALED-a, izrazio je zadovoljstvo što će nakon Niša i Sombora i na ulicama Kragujevca građanima biti dostupni kontejneri za odlaganje iskorišćene staklene ambalaže, naglasivši da je cilj projekta da se u odabranim gradovima i opštinama poveća količina prikupljene staklene ambalaže za 20 odsto.

„Reciklažom 1t stakla može se uštedeti 40% energije i 50% količine vode koja je potrebna za proizvodnju nove staklene ambalaže, dok se zagađenje vazduha smanjuje za 20%, tako da reciklažom stakla doprinosimo realnom pozitivnom uticaju na životnu sredinu“, poručuje Krstović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari