Dostupni linkovi

Tegeltija: BiH neopravdano sama nosi teret migrantske krize


Migranti u kampu Lipa kod Bihaća, januar 2021.
Migranti u kampu Lipa kod Bihaća, januar 2021.

Neopravdano je da Bosna i Hercegovina (BiH) sama nosi prevelik teret migrantske krize u odnosu na veličinu i broj stanovnika, rekao je u četvrtak 22. aprila predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija u razgovoru sa šefom osoblja Međunarodne organizacije za migracije (IOM) iz Ženeve Eugenijem Ambrosijem.

Tegeltija je tokom sastanka, potcrtao da je potrebna veća koordinacija i suradnja svih relevantnih institucija i sigurnosnih agencija u rješavanju pitanja ilegalnih migracija, navodi se u saopćenju iz njegovog kabineta.

Šef osoblja IOM-a upoznao je predsjedavajućeg Vijeća ministara s aktivnostima koje ova međunarodna organizacija provodi, s ciljem pomoći rješavanja problema smještaja migranata.

Tegeltija je naglasio da je Vijeće ministara BiH opredijeljeno da, u skladu sa svojim nadležnostima, kao i u dogovoru s Delegacijom Europske unije, nastavi da pruža maksimalnu podršku u iznalaženju rješenja za problem ilegalnih migracija koji, s obzirom na povećan broj incidenata i krivičnih djela, ima sve više sigurnosni karakter, dodaje se u saopćenju.

Ambrosi, šef osoblja IOM-a i pomoćnik generalnog sekretara iz Ženeve, tokom posjete migrantskom kampu Lipa, u blizini Bihaća, na sjeverozapadu BiH, u srijedu, 21. aprila je kazao da "cijela BiH mora učestvovati u procesu pomoći migrantima".

"Želio sam da se ostvari saradnja među svima i da se napravi sistem koordinacije", kazao je on.

Republika Srpska, jedan od dva entiteta u BiH, ne dozvoljava migrantske kampove u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

U Federaciji BiH, trenutno djeluje šest prihvatnih centara za migrante. U Kantonu Sarajevo to su Ušivak i Blažuj i u njima je smješteno oko 2.300 migranata i izbjeglica.

U USK rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa i u njima je smješteno oko 2.200 osoba.

Prema podacima IOM-a u BIH, od ukupno 1.927 migranata koja su identificirana u BiH u periodu od 17. marta 2021. do 19. aprila, 1.754 su izjavila da nisu smješteni ni u jednom prihvatnom centru u BiH.

XS
SM
MD
LG