Zagorka Dolovac sklonila tužioca sa slučaja paljenja kuće novinara iz Grocke

Republički javni tužilac Zagorka Dolovac sprečila je zamenika tužioca Predraga Milovanovića da brani presudu za paljenje kuće novinara portala "Žig info" Milana Jovanovića od žalbi odbrane, prenosi Cenzolovka.
Ovim iznenadnim preokretom ugrožena je presuda koja je ulila nadu medijskoj zajednici i građanima Srbije, a kojom su u februaru osuđeni Dragoljub Simonović i njegovi saradnici koji su zapalili kuću novinara Milana Jovanovića. Ova izuzetno važna presuda sada je napadnuta sa četiri žalbe odbrane Apelacionom sudu i na njih tužilac Predrag Milovanović, koji je u proces uključen od početka i koji je jedan od najzaslužnijih za efikasno suđenje u ovom slučaju, neće moći da odgovori, piše Cenzolovka.
 
Sudija Slavko Žugić je otišao u penziju, a najviše zabrinjava to što je i zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović, suprotno i uprkos svojim željama i zalaganju da ovaj važan slučaj dovede do pravosnažnosti, onemogućen da zastupa i brani optužnicu.
 
Ličnom odlukom Zagorke Dolovac, republičke javne tužiteljke i predsednice Državnog veća tužilaca, zamenik javnog tužioca Drugog osnovnog javnog tužilaštva Predrag Milovanović ekspresno je "oslobođen vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca" da bi se posvetio samo obavljanju funkcije člana Državnog veća tužilaca (DVT), na koju je izabran krajem prošle godine.
 
Konstitutivna sednica Državnog veća tužilaca održana je 6. aprila ove godine, a već posle tri dana, 9. aprila, Predrag Milovanović je dobio rešenje kojim mu se onemogućava da vodi predmet paljenja kuće novinara Milana Jovanovića i njegove supruge Jele Deljanin.
 
Takođe, odluka Zagorke Dolovac je većinom glasova potvrđena na telefonskoj sednici DVT, na kojoj je Milovanović ponovio svoj zahtev da nastavi da postupa po predmetima koje je vodio - do pravosnažnosti.
 
Iako je predsednica DVT Dolovac na sednici od 6. aprila rekla da će ovaj njegov zahtev razmotriti i doneti odluku koja će biti najbolja za javnotužilačku organizaciju, odluka nije obrazložena, kao što ni u rešenju nije ostavljena mogućnost da Predrag Milovanović nastavi da prati svoje predmete do pravosnažnosti. Prema Zakonu o Državnom veću tužilaca, izborni članovi DVT iz redova zamenika javnih tužilaca mogu da nastave da obavljaju svoju funkciju i ne moraju da od nje budu oslobođeni, naprotiv.
 
Zakon decidirano, u članu 11 kaže da se član Veća "može osloboditi vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća".
 
Cenzolovka je poslala mejl sa pitanjima za predsednicu DVT Zagorku Dolovac zašto je doneta takva odluka "uprkos protivljenju gospodina Milovanovića, kao i uprkos tome što je bio angažovan u predmetu za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića u kome je, uz velike zasluge zamenika tužioca, do sada napravljen veliki korak u efikasnosti privođenja pravdi okrivljenih i osećaju da je pravda dostižna, a zločin kažnjiv". Do sada nisu dobili odgovor.
 
Milovanović: Želeo sam da nastavim
 
Predrag Milovanović nije krio svoju zabrinutost i razočaranost zbog odluke da bude "oslobođen" zastupanja optužnice u slučaju paljenja kuće Milana Jovanovića i Jele Deljanin.
 
U razgovoru za Cenzolovku je rekao da se protivi takvoj odluci i da je ona suprotna njegovom dubokom profesionalnom i etičkom osećanju, ali i ličnom osećanju saosećanja prema žrtvama teškog zločina.
 
"Prvostepena presuda je samo prvo poluvreme i profesionalno ću, već sam to rekao, biti zadovoljan samo pravosnažnom presudom. Želim da profesionalno odgovorim izazovu tog predmeta i to sam jasno izneo na obe sednice Veća, a pozvao sam se i na jasno izražen cilj predsednika Republike i premijerke da se država bori protiv organizovanog kriminala i svih drugih oblika kriminaliteta. Rekao sam da želim lično da doprinesem tome tako što ću nastaviti da postupam po svim mojim predmetima do njihove pravosnažnosti. Posebno mi je važan, a to sam istakao i na sednicama Veća, ovaj medijski predmet. Međutim, lična odluka predsednice Veća bila je da me oslobodi funkcije zamenika javnog tužioca", rekao je za Cenzolovku Predrag Milovanović.
 
FSĆ: Dolovac da preispita odluku o tužiocu Milovanoviću i doprinese efikasnom završetku postupka za paljenje kuće novinara
 
Fondacija Slavko Ćuruvija danas je izrazila zabrinutost zbog odluke republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac da oslobodi vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.
 
"Nepodeljena ocena javnosti, medijske zajednice i samog Milana Jovanovića je da je zamenik tužioca Milovanović pokazao izuzetnu profesionalnost, kao i da su njegov angažman i upornost doprineli da jedno od najvažnijih suđenja za napade na novinare u poslednjih nekoliko godina dođe do prvostepene presude", navodi se u saopštenju Fondacije.
 
Milovanović je onemogućen da nastavi predmet sve do konačne pravnosnažne presude, uprkos svojoj želji i insistiranju.
 
"Odluka Zagorke Dolovac je lična, doneta zakonito, ali nije morala biti takva, pogotovo zato što je drugim tužiocima angažovanim u Državnog veća tužilaca bilo dozvoljeno da do pravnosnažnosti vode značajne predmete kao što je ovaj. Ovakav rasplet postupka za paljenje kuće Milana Jovanovića onespokojava sve novinare koji trpe pretnje i napade u Srbiji i uliva strah da bi ovo suđenje moglo da se pretvori u još jedan maratonski proces, kao što je i onaj za ubistvo Slavka Ćuruvije", navodi se u saopštenju.
 
NUNS: Obeshrabrujuća odluka Dolovac
 
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) pozvalo je danas u saopštenju republičku javnu tužiteljku Zagorku Dolovac da preispita odluku o oslobođenju vršenja dužnosti zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića u predmetu koji se vodi za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.
 
Smatraju da je Dolovac, prema do sada poznatim informacijama, bez ikakvog obrazloženja donela odluku za oslobađanje vršenja dužnosti Milovanovića. NUNS ističe i da ne postoji obaveza da se oslobodi vršenja dužnosti zamenik tužioca, već da je Zakonom o Državnom veću tužilaca propisano da se može osloboditi vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Državnom veću, na osnovu odluke Državnog veća.
 
Prvostepena presuda kojom su bivši gradonačelnik Grocke i istaknuti član Srpske napredne stranke Dragoljub Simonović, policajac Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković osuđeni na ukupno 12 i po godina godina zatvora doneta je pre dva meseca, podseća NUNS.
 
"Nakon dve godine mukotrpnog sudskog procesa u kojem su Jovanović i njegova supruga proživeli sekundarnu viktmizaciju, i iz ročišta u ročište su morali da se suočavaju sa svojom najvećom životnom traumom i da strpljivo čekaju pravdu, ovakva odluka republičke javne tužiteljke ne uliva nadu u budućnost daljeg procesa", ocenjuju u NUNS. 
  • jednog dana...

    23.04.2021 12:30
    Zagorka je posebno upamćena i urezana u kolektivnu svest kao neko ko je obesmislio kompletan pravni sistem i struku i državu.

    Kada jednog dana vidimo leđa ovom Režimu (a videćemo, ipak ovo nije Rusija), mislim da će se najveće face izvući (pobeći u Rusiju ili će uslov za mirnu predaju vlasti biti da ih se ne dira...), ali ako se najveće face izvuku... barem Zagorka mora odgovarati.

    Nije mi jasno kako ovoj ženi nije jasno da postoji velika verovatnoća da će kad-tad odgovarati za sve što je radila i što Nije radila.
  • Dragan

    23.04.2021 03:42
    Ah
    Prvo pitanje-ko je ivu postavio na tu funkciju.Drugo koje su njene karakteristike za to mesto.Sprovesti referendum glasanje za smenu ove ne stručne osobe.A potom i procesuiranje za anti državno delovanje.
  • Pst

    22.04.2021 22:43
    Cutanje
    Sve ovo zaslužujemo. I Vucica i Zagorku i Zadrugu i Palmu, i Pink, Kurir, Informer, Galens, Vucevica, Čanka, Rističevica, Velju Nevolju, Jutku, Vulina...nastavite niz.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.