U Novom Pazaru na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja nezaposleno 150 osoba sa invaliditetom 1Foto: www.freepik.com

Na evidenciji Filijale Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) u Novom Pazaru nalazi se oko 23.00 nezaposlenih, među njima je 150 osoba sa invaliditetom.

Za njih je otvorena nova šansa, da ove godine, dobiju zaposlenje. NSZ je raspisala konkurs za zapošljavanje ovih lica uz obezbeđene subvencije poslodavcima.

Poslodavci, ukoliko, zaposle lice sa invaliditetom bez radnog iskustva, 12 meseci će dobijati subvenciju za njegovu zaradu do 75 odsto ukupnih troškova zarade sa doprinosima za osiguranje.

Ako je osobi sa invaliditetom potrebna stručna podrška, poslodavac ima pravo na refundaciju troškova zarade tom zaposlenom do 50 hiljada dinara mesečno, a ako radno mesto mora da se prilagodi zaposlenom (tehničko-tehnološko opremanje prostora i opreme) prema individualnim potrebama, onda, dobija još 400 hiljada dinara u jednokratnom iznosu.

Dosadašnja iskustva noopazarske Filijale NSZ, pokazuju da osobe sa invaliditetom, zaposlene preko ovih programa, ostaju na svojim radnim mestima. Od 150 nezaposlenih, 131 su radno sposobni i 46 odsto su žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari