Vesti

0

Udruženje logoraša Jasenovac najavilo proteste zbog nedonošenja rezolucije o genocidu NDH nad Srbima

Autor: KP

Izvor: Beta

Udruženje logoraša Jasenovac najavilo proteste zbog nedonošenja rezolucije o genocidu NDH nad Srbima

Izvor: Novi magazin / SA

Udruženje logoraša Jasenovac najavilo je danas veći broj akcija kojima žele da izvrše pritisak na javnost i na poslanike Skupštine Srbije da usvoje Rezoluciju o ustaškom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima za vreme Drugog svetskog rata u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH).

"Ova konferencija je znak protesta jer rezolucija nije stavljena ni na dnevni red zasedanja Narodne skupštine", rekli su iz tog udruženja obraćajući se novinarima u beogradskom Medija centru.

Istakli su da su želeli da rezolucija o genocidu bude usvojena na današnji dan, odnosno 76. godišnjicu proboja zatvorenika iz logora Jasenovac.

Ovo udruženje predalo je zahtev za donošenje rezolucije o genocidu skupštini 16. marta, kao i zahtev da 28. april, dan masovnog masakra u Gudrovcu kod Bjelovara 1941. godine, bude proglašen za "Dan genocida nad Srbima".

"Mi ćemo morati čak i da organizujemo protest. Neshvatljivo je da posle 80 godina ćutanja ništa ne uradimo", rekao je Gojko Rončević Mraović, preživeli logoraš dečjeg logora Jastrebarsko.

Iako se ne zna tačan broj, procenjuje se da je za vreme drugog svetskog rata u NDH ubijeno oko 400.000 Srba, Roma i Jevreja, a po rečima Rončević Mraovića taj broj bi mogao da bude i blizu 700.000.

Na teritoriji NDH je ubijeno i oko 70.000 dece.

Iz Udruženje logoraša Jasenovac rekli su i da su uputili zahtev Ministarstvu prosvete u kome su tražili da se u udžbenicima iz istorije malo više obradi ova tema.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR