22. april  2021. 12.29  →  13.45 | Izvor: Tanjug

Rusija počela vojne vežbe na Krimu, više od 10.000 vojnika

MOSKVA -

Rusija je danas započela velike vojne vežbe na Krimu pod ličnim nadzorom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Šojgu nadletao helikopterom područje na kojem su razmeštene trupe i vojna oprema, i da je proverio spremnost pomorskih i kopnenih snaga.

vojska vojna vezba srem 2014 rusija

U vojnim vežbama će učestvovati više od 10.000 vojnika i više od 40 ratnih brodova, prenela je ruska novinska agencija Interfaks.

"Tokom aktivne faze trupe vežbaju slanje i odbijanje raketa i vazdušne udare, primenom dronova i krstarećih raketa, a takođe se bore protiv ovog oružja sa bojnog polja i koristeći brodske PVO kapacitete", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Zvanični Kremlj je saopštio danas da je predsednik Vladimir Putin upoznat sa pozivom ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se sastanu i razgovaraju o krizi.

"Ako predsednik smatra da je potrebno, odgovoriće sam. Sada o tome nemam šta da kažem", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Stano: EU za oživljavanje dijaloga sa Rusijom o razoružanju

Evropska unija nastoji da obnovi bilateralni dijalog sa Rusijom o pitanjima razoružanja i o neširenju nuklearnog naoružanja, izjavio je danas vodeći portparol EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Peter Stano.

Njegovi komentari usledili su nakon izjave ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da Rusija snažno podržava strane partnere da razgovaraju o pitanjima globalne stabilnosti.

"EU vredno radi na očuvanju multilateralnih procesa za razoružanje i neširenje nuklearnog naoružanja. Imamo dijaloge o neširenju oružja i o razoružanju sa desetak država, i predložili smo ruskoj strani da oživi naš bilateralni dijalog o ovim pitanjima", rekao je Stano za rusku agenciju Tas s.

Dodao je i da EU nastavlja da ohrabruje "pregovore o strateškoj stabilnosti između Rusije i SAD".