Ziđin Koper preduzela mere za smanjenje buke i potresa izazvanih miniranjem 1Foto: Beta/Milan Obradović/MO

Serbia Zijin Copper je 9. aprila obustavila izgradnju novih ventilacionih okana za rudnik „Jama“ obećavajući da će građane, koji žive u blizini mesta gde će ona biti postavljena, zaštititi od buke i vibracija, angažovala je za taj posao firmu koja je ugradila gumene podloge i zaptivnu konstrukciju na sve četiri lokacije.

Ovo je urađeno u okviru istraživanja najefikasnijih mera za zaštitu lokalnog stanovništva od buke i potresa izazvanih miniranjem, kažu u Zijinu dodajući da su prve test-probe njihove uspešnosti već obavljene i da su rezultati ohrabrujući.

-Za eksperiment ispitivanja buke i vibracije zbog miniranja korišćen je u oba navrata eksploziv i merenja su pokazala da se opseg decibela noću kretao u rasponu od 37 do 50. Buka i vibracija, izmerene u dnevnom probnom testu, bile su u opsegu od 40 do 50 decibela, što se uklapa u zakonom dozvoljene granice, koje su za dnevne aktivnosti limitirane na 55, a za noćne na 45 decibela. Pre ovih mera, nivo buke i vibracija bio je u rasponu od 50 do 73 decibela. Prvi rezultati merenja pokazali su i da bi buka i potresi od miniranja mogli biti potpuno eliminisani na dubini 110 metra. – navode u Ziđin Koperu.

Ova kompanija takođe navodi i da će do pronalaženja najboljeg rešenja za sva četiri ventilaciona okna nastaviti sa ispitivanjem, pa u tom pogledu nadzire sve aktivnosti izvođačke firme i koordinira njen i rad lokalnog instituta po tom pitanju.

Podatke o primenjenim metodama i najnovijim rezultatima prosledila je Institutu za rudarstvo i metalurgiju u Boru na dalje razmatranje i analizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari