Capital.ba

Na prodaju akcije koje ne donose profit

22.04.2021. / 12:20

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka (IRB) RS i Društvo za upravljanje penzijskim rezervnim fondom (PREF) ponudili su na Banjalučkoj berzi pakete akcija u 12 preduzeća.

Kompenzacija

Foto: Capital

Među ponuđenima su, između ostalog, akcije “Svislajon industrije alata” iz Trebinja, zatim “Alpro” iz Vlasenice, banjalučkog “Autoprevoza”, “Prijedorčanke” iz Prijedora, te paketi akcija u komunalnim preduzećima iz četiri lokalne zajednice.

Na internet stranici Banjalučke berze navedeno je da se akcije prodaju po metodi “sve ili ništa”.

Datum prodaje je svakog radnog dana od danas do realizacije prodajnog naloga, a najkasnije do 7. maja. Valuta plaćanja je konvertibilna marka“,  navedeno je na berzi.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić istakao je za “Glas Srpske” da je u oglasu za prodaju navedena najniža cijena za koju su, u ovom momentu, spremni da prodaju svoj vlasnički paket akcija.

Akcije ovih 12 emitenata smo i ranije prodavali, kao i sada zajedno sa IRB-om, i to po sličnim cijenama. U skladu sa zakonom i investicionom politikom, nastojimo da realociramo imovinu iz finansijskih instrumenata koji nisu ostvarivali očekivane efekte na povećanje imovine PREF-a u manje rizičnu finansijsku imovinu koja donosi stabilnije i sigurnije prinose, te unaprijed poznate prilive na što je moguće duži rok” ,kazao je Grujić.

Kao primjer, navodi on, započete su aktivnosti izlaganja portfelja u inostranstvo.

Selekcijom hartija postigli smo prinos od 15 odsto bez dividende i to u manje od godinu dana. Naše prodajne aktivnosti i aktivnosti na domaćem tržištu sada su proširene na opreznu selekciju finansijskih instrumenata u inostranstvu. Dugo smo pravili analize i strategije za ovaj korak. To je jedna od aktivnosti na koju možemo biti ponosni“, rekao je Grujić.

Prošle godine su, kaže, oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva.

Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Osim toga, kao rezultat restrukturiranja portfelja prihodi od kamata po osnovu ulaganja u dužničke hartije od vrijednosti lani su iznosili 3,9 miliona KM, što je rezultat upravo ulaganja u dugoročne dužničke instrumente koji nose manji rizik, ali stabilan prinos“, objasnio je Grujić.      Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!