Ekonomija

0

Mali: Novi zakoni za podizanje privrednog ambijenta, sa frilenserima postignut dogovor

Autor: SA

Izvor: Beta

Mali: Novi zakoni za podizanje privrednog ambijenta, sa frilenserima postignut dogovor

Izvor: Beta/Milan Obradović

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da bi nova zakonska rešenja uz rebalans budžeta, trebalo da doprinesu kako je rekao "još boljem privrednom ambijentu u Srbiji i podizanju životnog standarda gradjana Srbije kako bi im olaškali borbu protiv pandemije koronavirusa".

Obrazlažući set od pet zakona iz oblasti finansija, Mali je u Skupštini Srbije, rekao da je Predlog zakona o privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica kovida-19, "osnov za sprovođenje pomoći" od ukupno 60 evra koju država planira da isplati svim punoletnim građanima Srbije koji se budu prijavili.

Plan je da u maju i novembru bude isplaćeno po 30 evra, dok će najstariji sugrađani dobiti i dodatnih 50 evra u septembru, a kako je Mali pojasnio pomoć će i bez prijave biti isplaćena penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Mali je rekao da će iznos od 60 evra moći da dobiju svi državljani Srbije koji su punoletni na dan stupanja na snagu ovog zakona, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, poseduju važeću ličnu kartu i prijave se za uplatu ove pomoći.

"Ova pomoć je deo trećeg paketa pomoći i privredi i građanima koji ide zajedno uz rebalans budžeta. Želimo da našim građanima pokažemo da je država jaka, stabilna, da imamo novca", rekao je Mali.

Dodao je da su dva Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mere podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije takođe deo trećeg paketa pomoći.

Mali je rekao da je u pitanju proširenje postojeće garantne šeme u iznosu od 500 miliona evre, da se krediti daju sa periodom otplate do 36 meseci, a obavezan je grejs period od devet do 12 meseci.

Kad je reč o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje , njima bi prema rečima ministra trebalo da se "reši pitanje poreskih obveznika takozvanih frilensera".

"Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara. Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda. Ne obračunava se kamata do dana donošenja rešenja Poreske uprave i porezi i doprinosi se plaćaju u 120 jednakih mesečnih rata tokom perioda od deset godina", rekao je Mali.

On je rekao da frilenseri koji godišnje zarađuju do 768.000 dinara neće imati obavezu da pokriju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Mali je rekao da će od 1. januara 2022. godine frilenseri poreze i doprinose plaćati kvartalno uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

"Od 1. januara 2022. godine, to je upravo rok koji je predložen amandmanim na ovaj zakon, u dogovoru sa frilenserima, oni će poreze uplaćivati kvartalno", rekao je Mali.

Dodao je da oni koji zarađuju mnogo više imaju vremena da do 1. januara 2022. godine svoje poslovanje usaglase sa zakonskim normama, da se registruju kao preduzetnici ili na drugi način regulišu svoj status.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR