22. april  2021. 10.04  →  13.29 | Izvor: Tanjug, FoNet

Patrijarh: Sa Krivokapićem postignuta saglasnost o ugovoru

BEOGRAD -

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je danas da je postignuta saglasnost sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem oko potpisivanja Temeljnog ugovora između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, kao i da je načelno dogovoreno da posle vaskršnjih praznika ode u Crnu Goru i potpiše taj dokument.

 

Patrijarh SPC Porfirije je rekao u izjavi za Tanjug da je duboko uveren da će potpisivanje Temeljnog ugovora između SPC i države CG na osnov kog će se regulisati odnos države prema SPC u CG, ali i odnos crkve prema državi, staviti tačka na nesporazume po tom pitanju.

patrijarh porfirije

Napomenuo je da u vezi sa sadržajem ugovora nema ništa tajno, s obzirom da se pregovori o tome vode već godinama, kao i da će sadržaj Temeljnog ugovora biti dostupan svima.

"Hvala Bogu, mi smo postigli saglasnost sa premijerom Crne Gore oko temljenog ugovora koji crkva treba da potpiše sa državom i ja sam potpuno siguran da ćemo mi uskoro doći do potpisivanja tog ugovora", naveo je patrijarh.

Patrijarh kaže da postoje razne medijske spekulacije i kontradiktorni glasovi koji stižu do SPC, ali da ništa od toga nije osnovano.

"Mislim da ćemo veoma brzo, na radost svih pravoslavnih hrišćana i svih članova SPC u Crnoj Gori, potpisati taj ugovor što će biti konačno jedini ugovor koji nedostaje na planu odnosa crkve i države ili države i verskih zajednice u Crnoj Gori", rekao je patrijarh Porfirije.

Kada je reč o samom činu potpisivanja dokumenta, patrijarh kaže da još nisu usaglašeni i dogovoreni detalji kada će to tačno biti, ali da će sa velikom radošću otići u Crnu Goru.

"Mislim u najskorije vreme , sada dolaze vaskršnji praznici i kada prođu, u direktnom kontaktu sa premijerom ćemo se lako dogovoriti", naveo je poglavar SPC.

Dodaje da je to načelan dogovor, kao i da misli da je logično da on potpiše taj dokument.

"Duboko sam uveren da će potpisivanje temeljnog ugovora između SPC i države Crne Gore staviti tačku na nesporazume koje susrećemo i u javnosti i u političkim kontekstima, a smatram da zapravo uopšte nije ni bilo potrebno da dođe do bilo kakvih tenzija i nesporazuma, s obzirom da tu vrstu ugovora potpisuju sve države, naročito u Evropi, sa crkvama i verskim zajednicama".

Kako je istakao, po tom pitanju postoji neki ustaljeni i opšte prihvaćeni kontekst i princip koji je apsolutno ispoštovan prilikom pisanja i ugovora koji treba da se potpiše u Crnoj Gori.

Na pitanje kako tumači to što je predsednik Milo Đukanović rekao da se potpisivanje Temeljnog ugovora vodi u zakulisnoj proceduri i da taj proces nije dovoljno transparentan, patrijarh kaže da nije upoznat sa tom izjavom, ali da svako može da ima svoje viđenje svega što se dešava.

"Što se tiče ugovora, ništa nije ni skriveno, niti je tajno i ti pregovori i razgovori se vode već godinama. U krajnjoj liniji, sadržaj tog ugovora biće dostupan svakome. Na osnovu tog ugovora će se regulisati odnos države prema SPC u Crnoj Gori, ali i odnos crkve prema državi. Ne razumem formulaciju gospodina predsednika (CG), a verujem da i on razume da tu ne postoji nikakav problem", naveo je patrijarh.

Dodaje da će za Vaskrs biti u Beogradu i da će služiti vaskršnju liturgiju u Hramu Svetog Savet, kao što je to činio i prethodni patrijarh Irinej.

I istoričar dr Aleksandar Rakovic, koji je inače dobro upućen u odnose u Crnoj Gori i pitanja Crkve navodi da će Temeljni ugovor, koji pored ostalog, potvrđuje istorijski kontinuitet i pravni legitimitet Srpske pravoslavne crkve, biti potpisan uskoro.

U pisanju teksta Temeljnog ugovora učestvovali su pravni eksperti SPC i crnogorskih vlasti, kaže Raković za Tanjug i otkriva da je Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve 25. marta ove godine usvojio tekst Temeljnog ugovora u sadašnjoj formi.

Tekst Temeljnog ugovora službeno je, kaže, uručen premijeru Zdravku Krivokapiću 14. aprila u manastiru Ždrebaonik, na sastanku koji je upriličio episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema njegovim rečima, iz stava premijera Krivokapića da je Srpska pravoslavna crkva "zadovoljna" tekstom, proizilazi da je Temeljni ugovor između dve strane već obostrano usaglašen.

Da bi Temeljni ugovor stupio na snagu, dodaje Raković, potrebno je da ga Vlada Crne Gore usvoji na nekoj od skorijih narednih sednica, da najviši predstavnici dve strane potom potpišu taj dokument, i da Temeljni ugovor bude objavljen u Službenom listu Crne Gore i Glasniku Srpske pravoslavne crkve.

Iako je Zdravko Krivokapić na sastanku u Ždrebaoniku kazao da će Temeljni ugovor Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve poslati u Skupštinu Crne Gore na ratifikaciju, stav eksperata je, ističe Raković, da za tim nema nikakve potrebe jer nije reč o međunarodnom sporazumu.

"Krivokapić samo treba da vodi računa o potrebnoj proceduri, a ne da uvodi potpisnike u dodatne procedure koje nikom dobronamernom nisu potrebne", zaklljučio je Raković.

Abazović: Nisam video ugovor

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da i dalje nije upoznat sa sadržajem Ugovora koji bi trebalo da bude potpisan između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC), prenosi danas RTCG.

On je ponovio da će, kada bude upoznat sa njegovim sadržajem, upoznati i crnogorsku javnost.

Abazović je nazvao medijskim spinovima informacije kako on podržava Temeljni ugovor sa SPC, iako nije vidio taj dokument.

Rekao sam da podržavam način na koji se rešava to pitanje. Ja sa sadržajem i dalje nisam upoznat. Kad ja budem upoznat i javnost će biti upoznata. Ne postoji pošteniji pristup od toga, rekao je Abazović, navodeći da će ugovor ići u dalju proceduru ukoliko ne bude problematičan.

I da hoće nešto neko da sakrije, naglasio je on, to ne bi bilo moguće.