Moskvi dat rok do podne, a Rusija je spremna da uzvrati

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da će uzvratiti Češkoj ukoliko dođe do novih koraka Praga protiv ruskih diplomata, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.04.2021.

09:18

Moskvi dat rok do podne, a Rusija je spremna da uzvrati
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

Rusko ministarstvo spoljnih poslova će razjasniti moguće posledice českom ambasadoru Vitezslavu Pivonki, rekla je portparolka ministarstva Marija Zaharova za Vesti FM radio stanicu.

"Razgovor sa českim ambasadorom će se nastaviti u ministarstvu spoljnih poslova danas. Nećemo nagađati više koje će korake da preduzmu. Imaćemo specifičnu konverzaciju o akcijama koje mogu da se dese ukoliko Prag preduzme određene korake", objasnila je Zaharova, preneo je TAS S.

Zaharova dodaje da Prag neće moći da optuži Moskvu za rušenje bilateralnih odnosa kada dođe do razgovora.

"Oni moraju da shvate do koje faze su došli po pitanju narušavanja bilateralnih veza", ocenila je ona.

Ranije danas pojavila se informacija da bi Češka mogla da izbaci oko 60 članova ruske ambasade u Pragu, ukoliko se Rusija ne odluči da do podneva povuče odluku da protera češke diplomate koje su proglašene personama non grata.

"Radi se o otprilike 60 ljudi. Cilj je da ovaj broj ruskog osoblja treba da odgovara broju osoblja koje se sada nalazi u našoj ambasadi u Moskvi", rekao je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulhanek za Lidove novine, a preneo TAS S.

Prag tvrdi da je Moskva umešana u eksploziju u skladištu municije u češkom selu Vrbetice 2014, zbog čega su vlasti Češke proterale 19 ruskih diplomata, uz tvrdnju da su delovi vojne obaveštajne službe.

Moskva je odgovorila, pa proteruje 20 članova česke ambasade iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: