BiH

Lideri Srpske i Srbije u Banjaluci o velikim projektima

Lideri Srpske i Srbije u Banjaluci o velikim projektima
Foto: N.N. | Lideri Srpske i Srbije u Banjaluci o velikim projektima

BANJALUKA - Delegacija Srbije, predvođena predsjednikom Aleksandrom Vučićem, dolazi danas u Banjaluku, gdje će se sastati sa predsjednicom i premijerom Srpske Željkom Cvijanović i Radovanom Viškovićem, te predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, a u fokusu razgovora, kako je najavljeno, biće realizacija značajnih projekata.

U delegaciji Srbije koju predvodi Vučić, a kojem će povodom Dana grada, koji Banjaluka obilježava danas, biti dodijeljeno najveće priznanje "Ključ grada" sa poveljom "Počasni građanin", doputovaće i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali.

Dodik je izjavio da će sa rukovodstvom Srbije razgovarati o realizaciji značajnih projekata.

"U kontinuitetu održavamo sastanke Savjeta za sprovođenje Sporazuma o specijalnim vezama i razmatramo dosadašnje rezultate i projekte koje smo realizovali", rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i Srbija imaju dobre odnose te da će biti održani posebni sastanci na kojima će biti riječi o realizaciji budućih projekata.

"Razgovaraćemo i o tome kada će početi radovi na izgradnji hidroelektrane Buk Bijela i još dvije hidrocentrale na rijeci Drini. Biće riječi i o izgradnji aerodroma u Trebinju, gdje su preduzete pripremne radnje, a Srbija obezbijedila novac iz budžeta, nakon čega su Bošnjaci podnijeli prijavu Ustavnom sudu BiH da bi proces usporili", naglasio je Dodik.

Precizirao je i da će biti riječi o epidemiološkoj situaciji, snabdijevanju gasom, izgradnji dijela auto-puta do Rače.

"Srbija od Kuzmina već gradi dionicu. Obećanje postoji da će pomoći izgradnju auto-puta od Rače do Bijeljine. Sve su to velike teme, a s delegacijom Srbije razgovaraće naši značajni ljudi", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je jedan od značajnijih dogovora Srpske i Srbije zajedničko obilježavanje događaja iz istorije srpskog naroda.

"Zajednički smo uveli praznik kojim se u septembru obilježava naša zastava, a finalizujemo dogovor da školski program iz grupe nacionalnih predmeta bude identičan. To govori o tome koliko smo se odmakli od onih koji su tražili da istorija BiH bude napisana za sve narode, iako je potpuno različita", podsjeća Dodik, inače lider SNSD-a.

Na prijedlog te stranke, koji je usvojila banjalučka skupština, Vučiću će danas u gradu na Vrbasu "Ključ grada" uručiti Mladen Ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

U sklopu aktivnosti povodom Dana grada započet je niz aktivnosti s ciljem da se upriliči najljepša proslava. Iz Gradske uprave su rekli da su aktivnosti započele prijemom predstavnika SUBNOR-a, kao najzaslužnijih za oslobođenje Banjaluke.

"U naredne dvije nedjelje grad će obilježiti više od 30 različitih događaja i manifestacija. Biće dodijeljene i druge aprilske nagrade zaslužnim pojedincima, ustanovama i organizacijama", naveli su iz Gradske uprave.

Dodali su da u programu obilježavanja učestvuju mnoge javne gradske ustanove.

"U Kabinetu gradonačelnika biće upriličen prijem za predstavnike udruženja iz oblasti boračko-invalidske zaštite, kao i prijem ratnih komandanata banjalučkih brigada, te položeni vijenci na spomen-obilježja NOB-a, u čast onih koji su za slobodu položili živote", pojasnili su iz Gradske uprave.

Istakli su da će tokom narednih dana biti organizovano predstavljanje domaćih proizvoda u saradnji sa "Krajiškom kućom", a planiran je i "POP UP market", ulična izložba, prodaja cvijeća, itd.

Podsjećaju da su započeti radovi i intenzivne pripreme za ovaj datum pa su pored uređenja, čišćenja i dekorisanja, obilježeni prvi "humani parkinzi", uređen atrijum u Gradskoj upravi, postavljen posebno dizajniran parking za bicikle, te su planirane mnoge druge stvari.

Pojačane mjere bezbjednosti

Povodom dolaska delegacije državnika Srbije na snazi će danas biti pojačane mjere bezbjednosti, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz MUP-a Srpske.

Građanima je savjetovano da na licu mjesta poštuju jasno izdata policijska naređenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije