Svijet

Bajden: Ostvaren cilj, 200 miliona doza vakcina za 100 dana mandata

Bajden: Ostvaren cilj, 200 miliona doza vakcina za 100 dana mandata
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Ostvaren cilj, 200 miliona doza vakcina za 100 dana mandata

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džo Bajden najavio je danas nove poreske olakšice malim preduzećima koja radnicima daju slobodne dane za vakcinaciju protiv kovid-19, izražavajući time zadovoljstvo što su građani dobili 200 miliona doza vakcine u prvih 100 dana njegovog mandata.

Poreske olakšice omogućene su na osnovu zakona koji je usvojen prošlog mjeseca, a biće dostupne firmama sa manje od 500 zaposlenih.

Bajden će pozvati sve kompanije da ponude slobodne dane, kao i druge podsticaje, poput poklon kartica ili bonusa, kako bi podstakli zaposlene da se vakcinišu, prenosi NBC News.

"Nijedan Amerikanac koji radi ne bi smio da izgubi nijedan dolar od svoje plate jer je odabrao da ispuni svoju patriotsku dužnost vakcinacije", rekao je Bajden.

Kako su SAD ove nedjelje postigle Bajdenov cilj da građani dobiju 200 miliona doza, ponuda vakcina počinje da nadmašuje potražnju u nekim oblastima.

Bajden je rekao da zemlja ulazi u novu fazu u procesu vakcinacije, te da se sada pažnja preusmjerava s nabavke vakcina za naugroenije na opštu populaciju.

"Pojednostavljeno, ako ste čekali svoj red, ne čekajte više. Sada je vrijeme za vakcinaciju svih starijih od 16 godina", poručio je predsednik SAD.

Prekretnica od 200 miliona doza znači da je oko polovine odraslih Amerikanaca primilo najmanje jednu dozu vakcine, dok je oko trećine potpuno vakcinisano.

Bajden je rekao da ozbiljno razmatra slanje određene količine vakcina u druge zemlje, uključujući Kanadu i Centralnu Ameriku, kada bude uvjeren da ih ima dovoljno za Amerikance.

Rekao je i da je proveo pola sata razgovarajući sa kanadskim premijerom o slanju vakcina u tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije