Vlasnik Dejli mejla tuži Gugl

Vlasnik lista „Dejli mejl“ i njegove onlajn verzije tuži Gugl zbog naodne manipulacije rezultatima pretrage njihovog pretraživača, piše BBC.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.04.2021.

14:52

Vlasnik Dejli mejla tuži Gugl
Foto: Shutterstock/Piotr Swat

List optužuje Gugl da ima isuviše kontrole nad onlajn oglašavanjem, kao i da snižava rejting linkovima do njegovih priča, a da favorizuje druge izvore.

Navodno Gugl „kažnjava“ rejting izdavača ukoliko ne prodaju dovoljno prostora za oglašavanje na njegovom tržištu.

Gugl uzvraća da su takve optužbe „nezaslužene“.

Tvrdnje lista proizilaze iz njegove procene da je njihovo praćenje kraljevske porodice u 2021. godini degradirano u rezultatima pretrage. Na primer, list tvrdi da su Britanci u pretrazi za komentarima Pirsa Morgana o vojvotkinji od Saseksa nakon intervjua kod Opre Vinfri imali veću verovatnoću da vide članke o Morganu koje su objavili manji, regionalni izvori. I to uprkos tome što je Dejli mejl pisao više članaka o toj temi dnevno i čak ga angažovao kao kolumnistu.

Urednik Dejli mejla Piter Rajt rekao je za BBC da su rezultati rada pretraživača bili „antikonkurentski“. On je nagovestio da je vidljivost Dejli mejla u pretrazi oborena nakon što je list koristio tehnike oglašavanja „koje su nam omogućavale da skrenemo saobraćaj od Gugla prema drugim oglašivačima, koji bolje plaćaju – to je bila njihova kazna zbog toga“.

Sajt Dejli mejla jedan je od najčitanijih na svetu, piše BBC. Samo u SAD, ima 75 miliona posetilaca mesečno, prema podacima iz tužbe koja je podneta juče u Njujorku.

Gugl se u SAD suočava sa tužbama za monopol u nekoliko država. Tehnološki gigant negira zloupotrebu tržišne moći i ističe da njegovo tržište oglašavanja podstiče konkurentnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: