Najnovije vesti
Vesti Svet
Afera koja je Putina koštala MILIJARDE DOLARA: Kako je zbog špijuna Kremlj ostao bez skupih ugovora

Afera koja je Putina koštala MILIJARDE DOLARA: Kako je zbog špijuna Kremlj ostao bez skupih ugovora

Špijunska afera koja trese Češku i zbog koje su Rusija i Češka međusobno proterale diplomate, imaće, po svemu sudeći, teške posledice ne samo na političkom već i na ekonomskom planu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
putin babis kombo EPA Maxim Shipenkov, AP Abir Sultan, Shutterstock Foto: EPA MAXIM SHIPENKOV, AP/ Abir Sultan, Shutterstock / RAS Srbija
putin babis kombo EPA Maxim Shipenkov, AP Abir Sultan, Shutterstock

Naime, posle proterivanja dvadeset službenika češke ambasade u Moskvi, češke vlasti su odlučile da isključe rusku korporaciju Rosatom iz tendera za ugovor vredan milijarde dolara o remontu češke nuklearne elektrane.

Ruska strana je nazvala taj potez "političkim" - a izostavljanje Rusa iz ovog tendera će biti, po svemu sudeći, težak udarac za ruski biznis, koji se već muči zbog sankcija uvedenih od strane EU i SAD.

Pročitajte još

Proterivanje diplomata kao znak odmazde

Rusija je u ponedeljak objavila da je proterala 20 čeških diplomata, kao odgovor na proterivanje 18 ruskih diplomata iz Češke, koji su prethodno optuženi za špijunažu. Ovo proterivanje, iako očekivano, izvršeno je na način koji je iznenadio češku stranu.

Češki pristup je bio odmeren. Prvo je premijer Češke Andrej Babiš je rekao da je država morala da reaguje na otkrića koja povezuju eksploziju sa ruskom obaveštajnom službom GRU a potom je Češka proterala diplomate osumnjičene za špijunske delatnosti i pritom im dala 48 sati da napuste teritoriju Češke.

Rusija je u znak odmazde proterala diplomate koje nisu bile dovođene u vezi sa špijunskim aktivnostima i dala im pritom, samo 24 sata da napuste zemlju.

Iako se Rusija do sad vodila principom reprociteta, umesto 18, proterano je 20 diplomata, pa je u ambasadi u Moskvi ostalo svega još pet službenika.

Andrej Babiš
Foto: Zoran Žestić / Tanjug
Andrej Babiš

Po rečima Rudolfa Jindraka, šefa inostranog odeljenja kancelarije češkog predsednika skoro svi zaposleni u političkom odeljenju ambasade napustiili su Rusiju.

Razlog ovakvog poteza Moskve može se razumeti ako se zna da je Prag važan centar ruske obaveštajne aktivnosti u Centralnoj Evropi. Ambasada u Pragu, gde je službovalo oko 120 diplomata, mesto je odakle se navodno, koordinisala aktivnost špijunskih mreža, kao i akcije uperene protiv protivnika Rusije.

Češka je dovela u direktnu vezu Rusku obaveštajnu službu i dve velike eksplozije u skladištima naoružanja 2014. na istoku Češke, pri kojim je poginulo nekoliko osoba kao i za trovanje bugarskog trgovca naoružanjem, Emilijan Gebreva, optuženog za trgovinu sa sirijskim pobunjenicima i Ukrajinom.

Otkazivanje ugovora

Jedna od posledica ovog proterivanja diplomata biće, neočekivano - isključivanjem Rusije iz tendera o remontu Dukovani nuklearne elektrane.

Dukovani nuklearna elektrana, smeštena 200 kilometara od Praga, prva je nuklearna elektrana u Češkoj i sagrađena sedamdesetih godina 20. veka uz naučnu i finansijsku pomoć bivšeg SSSR - a.

Bila je predviđena za ozbiljnu rekonstrukciju, što je posao vredan nekoliko milijardi američkih dolara. Češka je raspisala međunarodni tender, za koji su bile zainteresovane mnoge svetske kompanije.

Ipak, očekivalo se da će posao dobiti Rosatom, ruska korporacija u državnom vlasništvu.

Razloga je za ta predviđanja je bilo više.

Pročitajte još

Najpre, Rosatom, ruska državna korporacija, specijalizovana je za nuklearnu energiju, i u velikoj meri je naslednica sovjetskog programa izgradnje nuklearnih reaktora što je bilo veliki plus, pošto su se mogli pozvati na iskustvo još iz sovjetskog vremena.

Takođe, iako odnosi između Rusije i Češke nikad nisu bili saveznički, ipak su između Moskve i Praga postojale prijateljske veze a davanje ugovora Rusiji, napravila bi se ravnoteža moći i poslala poruka u Brisel i Berlin, sa kojima Češka nema previše dobre odnose.

Iako su oko ovog projekta postojale mnoge kontroverze, gotovo od samog početka. Kako je Češka član NATO i EU, postojali su pritisci da se posao dodeli nekoj kompaniji iz zapadnih zemalja.

Češka je tako, zbog političkih pritisaka, morala da odbije učešće Kineza u ovom projektu, zbog "političke opasnosti".

U javnosti je takođe dugo trajala debata da li da se i Rusiji dozvoli učešće u ovako važnom projektu. Rosatom je ipak ostao u igri - sve do sad.

Međutim, zbog špijunskog skandala, Rosatom će ipak ostati bez mogućnosti da dobije ugovor o rekonstrukciji i održavanju češke nuklearke.

Na odgovor se nije moralo dugo čekati.

Rosatom je u svom saopštenju, tu odluku Praga, nazvao "žalosnom i politički motivisanom" i upozorio Češku da na taj način šteti sopstvenoj industriji.

"Mi žalimo zbog odluke čeških vlasti, pošto ruska i češka nuklearna industrija imaju mnoge potencijale za međusobnu saradnju. Saradnja naše dve zemlje, bila bi korisna i za treće zemlje", pošto je Rosatom planirao da u ovaj posao uključi stotine čeških i evropskih kompanija kao podizvođače. Isključivanjem Rosatoma iz tendera Češka nanosi gubitke sopstvenoj industriji".

Ono što takođe brine Rusiju je kampanja da Češka registruje za upotrebu ruski Sputnjik V. Iako se činilo da je Češka blizu odluke da dozvoli upotrebu ruskog cepiva, to više nije sigurno, posle afere i izbacivanja sa tendera kao i optužbi iz Slovačke da su u tu zemlju Rusi poslali cepivo manjeg kvaliteta.

Neizvesna budućnost odnosa

Češka je dugo bila prijateljski nastrojena prema Rusiji i za ruske planove na Zapadu, prijateljstvo Češke je bilo ključno. Zapravo, Rusija se koristila svojim vezama u Češkoj i Slovačkoj kao i u Mađarskoj da podrivaju EU i NATO inicijative, a najnoviji potezi ticali su se pošiljki Sputnjika V u trenutku kada EU nije mogla da obezbedi dovoljnu količinu vakcina za svoje članove.

Ipak, posle nedavnih događaja, postavlja se pitanje mogu li se narušeni odnosi vratiti na staro.

U vreme kada se Putinov režim bori sa protestima ruske opozicije u samoj Rusiji i dok se na granici sa Ukrajinom kuva nov konflikt, a SAD uvode sankcije Rusiji, još jedan skandal je nešto što Rusiji nije trebalo na međunarodnom planu.

Gubljenje skoro dobijenog tendera je još gora vest.

Vladimir Putin suočava se sa mnogo problema
Foto: MAXIM SHIPENKOV / EPA;
Vladimir Putin suočava se sa mnogo problema

Ruska ekonomija se godinama bori sa posledicama zapadnih sankcija - iako se ruska ekonomija nije urušila, očito je usporavanje ruske ekonomije i nedostatak svežeg novca.

Nekoliko milijardi američkih dolara, koje bi Rosatom dobio od Češke vlade ne bi same po sebi dovele do rešavanja cele ruske ekonomije ali gubljenje takvog ugovora je signal i drugim partnerima Moskve da mogu da raskidaju ugovore i koriste to kao vide pritiska - i to bez značajnijih posledica.

Ovakav ishod se može pokazati kao značajan udar - ne samo na ruski biznis već i na ugled Rusije u svetu a posredno i na ugled presednika Vladimira Putina.

Na proterivanje svojih diplomata, Rusija je odgovorila sopstvenim proterivanjem.

Na raskidanje ugovora, Rusija ne može da adekvatno odgovori i toga su svesni mnogi - i u Pragu i u Kremlju.