Dostupni linkovi

U Sarajevu dozvoljen rad ugostiteljskih objekta u zatvorenom


Sarajevo, 12. april
Sarajevo, 12. april

Vlada Kantona Sarajevo (KS) u srijedu 21. aprila donijela je nove mjere, a jedna od njih je da se dozvoljava rad ugostiteljskim objektima do 20 sati, uz prisustvo maksimalno 20 osoba u objektu.

Nove mjere donose i dopušten rad rad kladionicama, fitness centrima, teretanama, spa centrima, javnim bazenima uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

"Dozvoljava se rad ugostiteljskim subjektima sa radnim vremenom do 20 sati, uz prisustvo maksimalno četiri osobe za jednim stolom, a 20 osoba u objektu, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera", navodi se.

Dozvoljava se rad fitness centara i teretana, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam kvadratnih metara neto, sa ne više od 20 osoba u njima.

"Dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, također sa ne više od 20 osoba u njima. Dozvoljava se rad javnih bazena, uz poštivanje svih higijensko-epidemioloških mjera", saopćeno je iz Vlade KS

Bašte i terase kafića i restorana u Sarajevu počele su sa radom 12. aprila.

Ugostitelji su se morali pridržavati ranije propisanih mjera koje se odnose na razmak stolova, ograničen broj gostiju, redovne dezinfekcije i nošenja maski, te će moći raditi uz uvjet da je prostor otvoren s najmanje tri strane.

Ove mjere stupaju na snagu danom donošenja, primjenjivat će se od 22. aprila do 3. maja do 5 sati ujutro.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije, odluku o zabrani rada kafića Vlada KS je donijela 19. marta na period od 15 dana, nakon čega je tu mjeru produžavala.

U Kantonu Sarajevo 21. aprila potvrđena je zaraza korona virusom kod 90 osoba, dok se u isto vrijeme 117 osoba oporavilo od infekcije ovim virusom.

Kanton Sarajevo bilježi 1.372 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. Trenutno su 5.174 građana Sarajeva u samoizolaciji.

XS
SM
MD
LG