VIDEO, FOTO: Na Mišeluku još uvek nije počela gradnja kovid bolnice

Iako su vlasti najavljivale da će oko 20. aprila početi radovi na kovid bolnici na Mišeluku, 021.rs se uverio da za sada na mestu izgradnje nema ničega.
VIDEO, FOTO: Na Mišeluku još uvek nije počela gradnja kovid bolnice
Foto: 021.rs

Podsetimo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić 5. aprila naveo da će za 14 dana biti postavljen kamen temeljac za kovid bolnicu, o čemu više možete čitati OVDE.

Kao što smo naveli, reporteri 021.rs na Mišeluku nisu zatekli nikoga, samo su na jednoj od njiva bili vidljivi tragovi vozila.

Nema ni novih nagoveštaja kada bi radovi trebalo da počnu, ali je izvesno da će biti potrebno i više dana da se čeka, jer je upravo na javnom uvidu i to do utorka 27. aprila urbanistički projekat okoline bolnice. Ovaj plan ne otkriva detalje same kovid bolnice koja bi prema najavi trebalo da ima 200 mesta na intenzivnoj i 400 na poluintenzivnoj mreži i da bude slična objektima sagrađenim u Batajnici i Kruševcu, nego pokriva projekte pomoćnih objekata, parkinga, zelenila i slično.

Plan se može preuzeti sa sajta Uprave za urbanizam i građevinsko zemljište (OVDE) iz kojeg se vidi da se radi o 2,15 hektara, odnosno više od 21.000 kvadrata, što je nešto manje od 25.000 kvadrata koje je Novi Sad predao republici za gradnju kovid bolnice.

Urbanisti otkrivaju da će se pored bolnice na ovom prostoru naći i nekoliko dodatnih objekata, koji će uglavnom biti prizemni. Prateći objekti će biti jednospratna kuhinja sa ukupno 802,12 kvadrata (osnova je 392 m²), zatim kapela od 142 m², kotlarnica od 149 m², stanica medicinskih gasova od 131 m², magacin od 432 m² i magacin apoteke od 228 m².

U dokumentaciji se navodi da je idejna rešenja pratećih sadržaja po zahtevu investitora - Republike Srbije Ministarstva odbrane "Vojvograđevinski centar Beograd" izradila firma "Termomont" iz Beograda. Prema idejnom projektu, najbliža bolnici će biti kuhinja koja je planirana kao jedina jednospratnica od svih pratećih objekata. Kuhinja će u prizemlju imati prostor za rad sa hranom i serviranjem obroka, a na spratu prateće sadržaje (kancelarije, arhivu i slično). Kapela i ostali prateći objekti biće razmešteni u neposrednoj blizini.

Kompleksu će moći da se pristupi kroz tri ulaza sa istočne strane, od kojih je prvi predviđen za teretna vozila koja će snabdevati bolnicu, a druga dva ulaza za parking zaposlenih. U okviru prostora biće i 211 parking mesta i to 187 u južnom i 24 "VIP" u severnom delu, a biće postavljeni i držači-parkinzi za bicikle.

Planirano je i ozelenjavanje prostora i kako su naveli urbanisti, na prostoru obuhvaćenom projektom zelene površine treba da zauzimaju minimum 30 odsto, od čega minimum 60 odsto mora biti pod krošnjama visoke vegetacije. Tako se navodi da će iza svakog četvrtog parking mesta biti stablo, ukoliko je predviđeno da budu sađena u zelenim trakama uz parkinge, a preporučuje se da sadnice budu stare minimum 10 godina. U foto galeriji možete videti i opis ozelenjavanja, kao i plan.

Urbanistički projekat propisuje i uslove za povezivanje na vodovodnu mrežu, sistem kanalizacije, povezivanje objekta na sistem snabdevanja električnom energijom, na telekomunikacionu mrežu, kao i na gasovodnu mrežu za potrebe grejanja bolnice.

Podsetimo da će radove na komunalnom opremanju bolnice platiti Novi Sad sa 250 miliona dinara koji su opredeljeni u okviru Programa uređenja građevinskog zemljišta pre nekoliko nedelja. Novi Sad će plati postavljanje 700 metara vodovodnih cevi, 300 metara fekalne kanalizacije, 800 metara atmosferske kanalizacije, gradnju kolovoza, pešačkih i biciklističkih staza i nišu za autobuse, javnu rasvetu, instalaciju semafora, hortikulturno uređenje, postavljanje klupa, kanti i jarbola.

Koliko će još novca biti izdvojeno, posebno za gradnju same kovid bolnice koja bi posle pandemije trebalo da se pretvori u Gradsku bolnicu je nepoznato.

  • Milana

    22.04.2021 08:00
    Biciklisti sa padobranom
    "biće postavljeni i držači-parkinzi za bicikle"
    Jedini mogući prilaz preko mosta, na kojem je zabrana za bicikle?
    Iz Petrovaradina, Regionalni put opterećen kamionima, a nema mogućnosti proširenja za staze?
  • Savke

    21.04.2021 23:19
    Menjajte lokaciju
    Nadam se da Gradonacelnik ima mudrosti i hrabrosti da Vucicu predlozi da se ipak gradi na mestu kasarne u Futoskoj ulici. To je veliki i dobar prostor, a blizu Klinickom centru. Narod tako misli.
  • samo kazem

    21.04.2021 22:04
    Napomena
    E, bas ste i vi naivni. Pocece kad On dodje i postavi kamen temeljac, malo se pred TV kamerama isplace i izjada i napadne Emanuela Goldstajna (citajte 1984, pa cete znati ko je to), ma ko od opozicionih lidera bude nosio tu titulu u tom trenutku.
    Kod Orvela je bilo 2 minuta mrznje, ovde je 2 sata (minimum) plakanja i prenemaganja, hvaljenja i zanovetanja. A ima i mrznje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti