Читај ми!

Zaštitnik građana vršiće funkciju nezavisnog nadzornog mehanizma za prava osoba s invaliditetom

Zaštitnik građana vršiće funkciju nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, određeno je Akcionim planom za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji od 2020. do 2024. godine.

Zaštitnik građana je Akcionim planom određen da bude i jedan od partnera u sprovođenju aktivnosti posvećenih kreiranju i sprovođenju akcionog plana za pristupačnost.

Akcioni plan, koji je Vlada Republike Srbije usvojila početkom aprila ove godine, odnosi se na period od 2021. do 2022. godine, a Zaštitnik građana je davao normativna mišljenja u procesu pripreme ovog strateškog dokumenta.

U Akcioni plan je uvršten predlog Zaštitnika građana o reformi zakonskog okvira u oblasti poslovne sposobnosti kako bi se obezbedilo da osobe sa invaliditetom uživaju sva prava ravnopravno sa drugim građanima i uspostavljanje sistema odlučivanja uz podršku koje zamenjuje starateljsku zaštitu.

Prema predlogu Zaštitnika građana, Akcionim planom je predviđeno i omogućavanje veće dostupnosti usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja devojčicama, devojkama i ženama sa invaliditetom, kao i kreiranje multidisciplinarnih obuka u vezi načina pristupa, zbrinjavanja i pružanja zdravstvenih usluga za osobe sa invaliditetom i realizacija tih obuka.

Zaštitnik građana je predložio, a Vlada Republike Srbije uvrstila u Akcioni plan, intenziviranje usluga dodatne podrške učenicima sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, posebno na lokalnom nivou.

Deo Akcionog plana u okviru mera aktivne politike zapošljavanja osoba sa invaliditetom na otvorenom tržištu rada, po predlogu Zaštitnika građana, postala je i izrada analize o utrošku sredstava Budžetskog fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom u periodu 2009. do 2020. godine.

 

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво