Najnovije vesti
Premium
"JOKIĆ JE GENIJE. TAČKA." Najatraktivnije pojačanje Denvera o srpskom centru: Kao da igra šah, TO JE LUDILO!

"JOKIĆ JE GENIJE. TAČKA." Najatraktivnije pojačanje Denvera o srpskom centru: Kao da igra šah, TO JE LUDILO!

Nagetsi su završili sezonu, zar ne? Marej je otpao zbog strašne povrede, a Jokić i dalje ne može da bude MVP pored Embida i Stefa Karija koji je počeo da igra u najboljim danima. Bar tako nedeljama unazad tvrde komentatori ESPN-a, najuticajnijeg sportskog medija u Americi, koji uporno zanemaruju Denver, jer, pobogu, tržište Kolorada nije atraktivno i profitabilno kao ono u Kaliforniji ili u Njujorku. Međutim, momak iz Sombora im iz dana u dan potpuno razara "koncepciju", a koliko je Jokićeva serija neverovatna svedoči i Aron Gordon, najveće pojačanje Denvera u 2021.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Nikola Jokić i Aron Gordon Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
Nikola Jokić i Aron Gordon

Kada je Marejeva povreda nadvila mračan oblak pesimizma nad Denverovim snovima o tituli, svi su ih otpisali. Međutim, iz Gordona zrači optimizam.

- Čovek je košarkaški genije i tačka. Jednostavno treba nazvati stvari pravim imenom. Igra košarku kao da je šah, vidi i planira tri poteza unapred - rekao je Gordon u intervjuu za "The Athletic" dan pre Jokićeve monstruozne partije protiv Memfisa sa 47 poena, u kojoj je samo potvrdio reči momka iz Kalifornije.

Gordon ističe da je prilagođavanje Denverovoj igri išlo gotovo bezbolno upravo zahvaljujući srpskom centru.

- Vrlo brzo sam naučio da uvek moram makar krajičkom oka da pratim gde se on nalazi kada ima loptu, jer znam da će me u svakom momentu pronaći i servirati mi lagane poene. Čak i kad misliš da nisi u dobroj poziciji, on učini da to bude suprotno i zaradi te poene za tebe. Kad god si otvoren, od njega stiže lopta. Neverovatno je igrati sa takvim čovekom, to je igrač koji uživa u asistencijama i savršeno razume igru - nije štedeo pohvale Gordon.

Postoji i jedan deo priče o Jokiću i Gordonu koji malo ko zna. Kada su se prvi put susreli na košarkaškom terenu, u julu 2013. na SP za mlađe od 19 godina u Pragu, Amerikanci su pobedili Srbiju sa 82-68, a Jokićeva igra tog dana uopšte nije nagoveštavala da će jednog dana izrasti u ovakvu "zver". Somborac je imao nula asistencija za 19 minuta na parketu, uz 10 poena i tri skoka. Skromno.

Aron Gordon i NIkola Jokić
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia
Aron Gordon i NIkola Jokić

- Bio je potpuno drugačiji igrač tada. Mislim da se u Evropi i dalje neguje "stara škola" kada je reč o košarci: ako si visok, logično je da ideš pod koš i igraš centra, a ako si niži, ideš spolja. Jokić je danas plejmejker, on igra kao plej, samo šte ima telo centra. To je ludilo! Da je igrao pleja tog dana u Češkoj, moguće da bi ishod bio drugačiji - kaže Gordon.

Upravo je Jokićev enormni talenat glavni razlog za snove u Denveru, kako među igračima i stručnim štabom, tako i među navijačima. Ako Gordon i Porter uspeju da napadački nadoknade izostanak Džamala Mareja, a epizodisti poput Bartona i novog startera Morisa isprate tempo i "zategnu" odbranu, Denver će biti opasna mašinerija.

kao što je novinar "Denver posta" Majk Singer nedavno primetio, Jokić nije gubio vreme sa Gordonom, već je odmah postao njegov najproduktivniji saigrač. I upravo je to Nikolin "iks faktor" koji ga izdiže u odnosu na konkurenciju: on čini svoje saigrače boljim nego što zapravo jesu. Gordon igra tek 8 utakmica za Denver, a već je dobio više asistencija od Jokića nego od bilo kog saigrača u Orlandu za koji je odigrao mnogo više mečeva!

- Pomaže mi da razvijam svoj košarkaški IQ. Što više budemo igrali zajedno, videće da mogu da ga ispratim i budem njegov saigrač iz snova. kada budemo potpuno "kliknuli", protivnici će morati ozbiljno da se pomuče da nas zaustave - završio je Gordon.

Ako Jokić ovako utiče na saigrače, da čak i bez jednog superstara u ekipi otvoreno najavljuju borbu za titulu, onda za Denver nema zime, a ta titula će kad-tad stići u vitrine "neatraktivnog" Kolorada.