Capital.ba

Agencija najavila oduzimanje dozvole „Krajina osiguranju“

21.04.2021. / 14:09

BANJALUKA – „Krajina osiguranje“ ima rok do 31. maja da obezbijedi novac koji nedostaje za pokriće tehničkih rezervi, a ukoliko to do ne uradi Agencija za osiguranje RS će oduzeti dozvolu za rad ovom osiguravajućem društvu, saznaje portal CAPITAL.

Krajina osiguranje

Foto: Nezavisne novine

CAPITAL je danas objavio da „Krajina osiguranju“ nedostaje 2,3 miliona KM za pokriće tehničkih rezervi, a pored toga ratkoročne obaveze ovog društva su veće za 8,2 miliona KM od tekuće imovine, dok je akumulirani gubitak na kraju prošle godine je dostigao 8,7 miliona KM. Zbog svega toga upitan je nastavak poslovanja ovog društva u skladu sa zakonskim propisima.

Direktor Agencije za osiguranje Slaven Dujaković rekao je za CAPITAL da je „Krajina osiguranje“ pod stalnim nadzorom i da im je rješenjem naloženo da do 31. maja moraju u potpunosti imati pokrivene tehničke rezerve.

„Oni imaju rok do 31. maja da postupe po tom rješenju, u suprotnom ćemo im oduzeti dozvolu za rad“, kazao je Dujaković.

Dodao je da je ovo društvo ranije planiralo dokapitalizaciju prodajom objekta u Gradišci u kojem je smještena administrativna služba tog grada, a koji je u vlasništvu „Krajine“.

Jedno od rješenja koje se spominjalo je i da Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, koja je najveći pojedinačni akcionar „Krajine“, dokapitalizuje ovo društvo sa dva miliona KM.

Skupština akcionara „Krajina osiguranja“ donijela je 29. septembra prošle godine odluku o prodaji zgrade u kojoj je smještena Gradska uprava Gradiška za dva miliona maraka, ali nije poznato zbog čega ta odluka još nije sprovedena.

Podsjećamo, nezavisna revizorska kuća „EF revizor“ dala je mišljenje je sa rezervom „Krajina osiguranju“ za finansijske izvještaje u prošloj godini ukazujući na brojne probleme sa kojima se ovo društvo suočava.

Zaklučak revizora je da je poslovanje društva ugroženo, a da uprava nema plan za izlazak iz ove situacije.

„Jasno je da se društvo već suočava sa problemima likvidnosti, odnosno sa nemogućnošću da izmiruje kratkoročne obaveze prema dobavljačima i povjeriocima u rokovima dospijeća. Navedene činjenice ukazuju na postojanje značajne neizvjesnosti koja može da izazove sumnju u odnosu na sposobnost društva da posluje po načelu stalnosti poslovanja“, navodi se u izvještaju.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!