Premijera predstave "64" večeras u Ateljeu 212 1Scena iz predstave "64" Foto: Atelje 212

Premijera predstave „64“ – praizvedba nove drame Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović biće izvedena večeras od 19.30 časova u Ateljeu 212 na sceni Mira Trailović, saopšteno je iz tog pozorišta.

U ovoj pozorišnoj sezoni predstava „64“ je sedma premijera u Ateljeu 212.

Posle internacionalno uspeha drame „Tri zime“, praizvedene u National Theatre u Londonu I ovenčane najprestižnijom svetskom nagradom za dramske autorke na području engleskog jezika „Susan Smith Blackburn“, Atelje 212 postavlja praizvedbu nove drame autorke Tene Štivičić „64“, u režiji Alise Stojanović.

Ova drama, kako navode iz Ateljea 212, trebalo je da bude praizvedena u Beogradu i istovremeno sa praizvedbom njene drame „Lowe and Apocalypse“, napisanoj po narudžbini za londonsko pozorište Arcola, ali je ta premijera pomerena do ponovnog otvaranja britanskih pozorišta.

Od Evropske autorske nagrade I Nagrade za inovativni dramski tekst (Heidelberg Stuckemarket, 2008) za dramu „Fragile“, Tena Štivičić je jedna od najcenjenijih autorki u evropskim pozorištima. Osim u Nemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji, Turskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori, dve njene drame (Dvije I Svici) izvedene su i u Beogradu, upravo u Ateljeu 212.

U drami „64“ Tena Štivičić razotkriva intimu savremenog bračnog para koji se lomi pod teretomo čekivanja. Onih sopstvenih, izneverenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo.

Na pragu četrdesetih Eva i Danijel trebalo bi da su situirani, stabilni I ostvareni, konačno spremni da zasnuju porodicu. Ali na svim životnim planovima nagrizaju Ih emotivne, finansijske egzistencijalne nesigurnosti. Činjenica da neuspevaju da naprave dete i da moraju da se upuste u proces vantelesne oplodnje, primoranih da preispitaju i svoju vezu i sebe same i sva svoja uverenja.

Situacije u koje ih to dovodi su smešne i bolne, dirljive i ponižavajuće, apsurdne i inspirativne.

„64“ je drama o ženama i muškarcima, o deci i roditeljima, o stvarnosti i mašti.

U predstavi igraju: Hana Selimović, Miloš Timotijević Jelena Đokić, Vladislava Vladica Milosavljević, Branislav Zeremski, Ivan Jevtović, Vladislav Mihailovići Denis Murić. ​

Scenograf je Darko Nedeljković, kostimografkinja JelisavetaTatić-Čuturilo, a kompozitor Ivan Brkljačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari