Dostupni linkovi

Dodik o instrukcijama Bisere Turković o 'non-paper' dokumentu


Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je izjavio kako ‘srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta’.
Predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je izjavio kako ‘srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta’.

“Politički dijalog o mogućim situacijama i rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Milorad Dodik komentarišući instrukciju ministrice vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, koju je uputila u srijedu, 21. aprila, svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, povodom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja tzv. „non-paper“ dokumenta.

Turković je instrukciju, kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, uputila zbog dokumenta objavljenog u medijima pod naslovom „Western Balkans – a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

U instrukciji se navodi da diplomatski predstavnici BiH nastave raditi na zaštiti i promociji temeljnih ustavnih načela, uvažavanju i poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Dodik je izjavio kako ‘srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta’.

U saopštenju MInistarstva vanjskih poslova BiH se podsjeća kako je neophodno da diplomatski predstavnici BiH u svim kontaktima sa nosiocima vlasti država, kao i sa najvišim zvaničnicima institucija u kojima su akreditovani, rade u skladu sa vanjskopolitičkim ciljevima BIH, koje je jasno definiralo Predsjedništvo BiH.

„Bosna i Hercegovina je nezavisna, međunarodno priznata i samostalna država, članica Ujedinjenih naroda, Vijeća Evrope, OSCE-a i drugih međunarodnih organizacija, država koja je podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kao i država partner Sjeverno-atlantskog saveza (NATO). Promoviranje ideja o promjeni granica Bosne i Hercegovine suprotno je demokratskim principima, ljudskim pravima, relevantnim odlukama i stavovima institucija EU“, navodi se u saopštenju.

U instrukciji se dodaje kako je potrebno da vlasti države i zvaničnike institucija u kojima su akreditovani upoznaju da svaka zlonamjerna ideja koja ciljano negira kontinuitet BiH u njenim međunarodno priznatim granicama ugrožava ogromni napredak postignut u posljednje dvije decenije, uz snažnu međunarodnu pomoć.

Ovakvo djelovanje, kako se dodaje u poslatoj instrukciji, ujedno ne doprinosi ni regionalnoj saradnji i stabilnosti, ne potpomaže proces pomirenja i atmosferu međudržavnog uvažavanja, gdje su ostvareni krupni pomaci, a naročito je štetno po interese građana BiH u zemlji i svijetu.

Manje od tri meseca pred početak slovenačkog šestomesečnog predsedavanja Evropskom unijom u medijima su se pojavile tvrdnje o navodnom predlogu za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rešavanje hroničnog problema između šest država te regije. Izuzev Hrvatske koja je članica EU, ostalih pet država je u svoje prioritetne ciljeve zacrtala prključivanje toj zajednici.

Prema objavljenom sadržaju govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje delova Crne Gore i Severne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

U jeziku evropskih institucija non-paper je neformalni dokument, obično bez izričitog navođenja, koji se izlaže u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno Saveta ministara, kako bi se tražio dogovor o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Pet stvari o non-paperu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Non-paper je redovna forma komunikacije jedne ili više država članica EU oko određenog pitanja. Međutim, u formi, ovaj navodni non-paper se razlikuje od ostalih sličnih dokumenata koji cirkulišu u Briselu i među zemljama članicama EU. U dokumentu za koji “Necenzurisano” tvrdi da raspolaže, ne navodi se ime primaoca ili pošiljaoca, niti se navodi datum ili bilo kakav logotip.

XS
SM
MD
LG