PREVARANTI NADMAŠILI SAMI SEBE: Ojadili staricu za 32 MILIONA dolara u najvećoj telefonskoj prevari! Evo šta su uradili!
Foto: EPA / Jérôme Favre

hongkong

PREVARANTI NADMAŠILI SAMI SEBE: Ojadili staricu za 32 MILIONA dolara u najvećoj telefonskoj prevari! Evo šta su uradili!

Planeta -

Jedna 90-godišnja žena iz Hongkonga kojoj su se kriminalci predstavljali kao kineski službenici bezbednosti, u najvećoj zabeleženoj telefonskoj prevari oštećena je za 32 miliona američkih dolara.

Hongkoška policija je saopštila da su prevaranti prošlog leta izabrali stariju ženu koja živi u vili u luksuznom hongkonškom naselju i da su je, pretvarajući se da su kineski službenici državne bezbednosti, kontaktirali sa tvrdnom da je njen identitet korišćen u ozbiljnom krivičnom slučaju u Kini.

Gardijan prenosi da joj je tom prilikom rečeno da treba da prebaci novac sa svog bankovnog računa na one koje drži istražni tim, gde će on biti čuvan i kontrolisan.

List navodi da je policija saopštila da je stariju ženu nekoliko dana kasnije u kući posetila osoba koja je sa namenskog telefona komunicirala sa lažnim agentima službe bezbednosti koji su je nagovorili da izvrši ukupno 11 bankovnih transfera.

Tokom pet meseci starija gospođa je prevarantima dala ukupno 32 miliona američkih dolara, što je najveća suma koju su do sada uspeli da uzmu telefonski prevaranti u tom gradu.

telefon, kreditna kartica, prevara
foto: Profimedia

Policija je rekla da je prevara uočena samo zato što je kućni pomoćnik starije žene pomislio da se nešto sumnjivo događa i kontaktirao njenu ćerku koja je zatim prijavila slučaj policiji.

Nakon istrage, jedan 19-godišnjak je uhapšen, ali je pušten uz kauciju, saopštila je policija.

Hong Kong ima jednu od najvećih koncentracija milijardera na svetu, od kojih su mnogi stariji, što ih čini lakom metom prevaranata, a u 2020. godini policija je saopštila da je vodila 1.193 slučaja telefonske prevare u kojima je ukupno ukradeno 74 miliona američkih dolara.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA / Jérôme Favre

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track