Preduzetnici traže: Drastično smanjiti namete malim biznisima

Udruženje Zastitnik preduzetnika i privrednika Srbije saopštilo je danas da poreski sistem Srbije mora pod hitno da izmeni svoj odnos ka čitavom privatnom sektoru na način kojim će se nameti drastično umanjiti kad su u pitanju male zarade i mali biznisi.
Preduzetnici traže: Drastično smanjiti namete malim biznisima
Foto: Pixabay
To udruženje smatra da će značajno smanjenje nameta, koji trenutno iznose i do "60 odsto na neto", doprineti proširenju obuhvata poreskih obveznika koji trenutno deluju na crnom tržištu i obezbediti podsticajni privredni ambijent za razvoj domaćeg preduzetništva.
 
Dodatni izvori prihoda za budžet nalaze se tamo gde se trenutno ne naplaćuju, poručuju iz udruženja. To su, na primer, prolazak pet milijardi evra robe na carini koja završi na crnom tržištu, trgovina preko interneta od strane neregistrovanih subjekata, krađa struje i akcizne robe, divlja gradnja i drugo, navodi se u saopštenju.
 
Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije, povodom najavljene sednice parlamenta na kojoj će jedna od tema biti način oporezivanja frilensera, između ostalog pita - kakav je to sistem koji pet godina ne može da napravi program da biznis u razvoju uvede u legalne tokove na pravedan način.
  • nema

    22.04.2021 12:52
    prekvalifikacija
    Predueztnici, zanatlije, mikro preduzeća treba da se prekvalifikuju u frilensere. Koliko vidimo oni imaju drugačije osnovice i doprinose, a u istom su riziku. Isto se svaki dan bore na tržištu, isto nema ko da im plati doprinose ako su bolesni, ako ne rade nema para, nemaju trudničko kao ni žene preduzetnice...... niko im dinara ne da ako ne zarade .Dakle ugasite zanatske radnje, ,mikro preduzeća i lepo svi u frilenesere, nije idealno ali je malo lakše po pitanju nameta.
  • Dragan

    21.04.2021 19:58
    Ah
    Gospodo tkzv poduzetnici nije ovo komunizam da vam država plaća.Izvolite izborite se kvalitetom i cenom .U kapitalizmu koga volite nema milisti dibri opstaju,loši propadaju.Na mesta loših dolaze drugi .
  • Mare

    21.04.2021 17:06
    Mare
    Svaki treci preduzetnik je blokiran! Ovo stanje je zaista neodrzivo,ljudi nemaju prometa i polako niko vise ni neplaca nikakve namete! A i da hoce nema odakle! Dabi se vratili na neku pozitivnu nulu treba godinu dana normalnog rada bez pritiskanja drzave. Sve ostalo je sarena laza! Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.