Najnovije vesti
Vesti Beograd
(FOTO) Izložba koja će ustalasati emocije: Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021)

(FOTO) Izložba koja će ustalasati emocije: Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021)

Izložba fotografija pod nazivom Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021), autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića (dizajn izložbe: Dobrila Stevanić), u organizaciji JP „Beogradska tvrđava, predstavlja nam do sad najzaokruženiji pogled na početak „novog talasa“ u Beogradu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
15 Foto: Beogradska tvrđava / Ustupljene fotografije
15

Postavka će moći da se pogleda tokom aprila i maja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“. Otvaranje je predviđeno za četvrtak, 22. april od 18 časova, uz specijalne koncertne goste – mladi garažni bend Šajzerbiterlemon.

Na albumu „Paket aranžman“, u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas kuće Croatia Records), u februaru 1981. po prvi put zajedno predstavile su se tada najtalentovanije nove grupe u gradu: Šarlo akrobata, Idoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pesama, od kojih su skoro sve momentalno postale klasici.

Pročitajte još

Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslovenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definisano šta je to „new wave“ na naš način, i šta on sve može da bude.

I danas impresionira stilska širina sa kojom su nastupila tri pomenuta benda: ovde su zastupljeni pank, rege, ska, neo-psihodelija, camp postupak, minimalistički eksperiment ... – jedno neverovatno, ogromno bogatstvo mogućnosti, odjednom otvorenih pred našom scenom. Pesme Šarla, Idola i Orgazma, njihov nastup i stav, bili su toliko originalni da se ovo izdanje i danas smatra prekretnicom u jugoslovenskoj popularnoj muzici, i jednom od najuticajnijih ploča u našoj rok istoriji.

Foto: Beogradska tvrđava / Ustupljene fotografije

„Paket aranžman“ bio je, naime, prvi primer kako se kod nas može biti autentičan i svoj u rokenrolu, ne kopirajući nikog iz sveta i izvodeći pesme na našem jeziku. Ovaj album bio je tako predvodnik najčuvenije generacije beogradskih „novotalasnih“ bendova, ali i cele jedne kulturne revolucije koja je početkom 1980-ih zauvek promenila društvena shvatanja u tadašnjoj SFRJ, jer smo upravo zahvaljujući ovom pokretu konačno uhvatili korak sa svetom, bar kad je u pitanju pop kultura.

Foto: Beogradska tvrđava / Ustupljene fotografije

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri naša ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke Matić, Gorana Vejvode, Brajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju kakva je „Paket aranžman“. Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Foto: Beogradska tvrđava / Ustupljene fotografije

JP „Beogradska tvrđava“ uvek nađe način da jedinstvenom prostoru parka Kalemegdan udahne novu energiju, na bazi vanvremenskih vrednosti. Ovom izložbom ustalasaće se emocije onih koji pamte muziku jugoslovenskog rokenrola, a biće to prilika da i mlade generacije spoznaju delić onoga što je obeležilo mladost njihovih roditelja. Svi su dobrodošli.