Linkovi

Samo Real i Barselona ostali u Superligi


Šalovi engleskih klubova koji su se prvi povukli iz novoformisare Superlige (Foto: AP/Alastair Grant)
Šalovi engleskih klubova koji su se prvi povukli iz novoformisare Superlige (Foto: AP/Alastair Grant)

Juventus, Atletiko Madrid, Milan i Inter saopštili su da odustaju od učešća u novoosnovanoj Superligi 12 vodećih evropskih fudbalskih klubova.

Odluka je usledila dan posle povlačenje šest timova iz Engleske.

Još četiri tima pomenuta su u nedelju kada je objavljeno formiranje kontroverznog takmičenja, koje su odmah oštro kritikovali igrači, navijači i fudbalske organizacije.

Fudbaleri Juventusa, jednog od klubova osnivača Superlige (Foto: Reuters)
Fudbaleri Juventusa, jednog od klubova osnivača Superlige (Foto: Reuters)

Prvi čovek Juventusa i jedan od osnivača Superlige Andrea Anjeli izjavio je da ovako ne može da nastavi.

"I dalje sam ubeđen u lepotu ovog projekta", rekao je Anjeli za Rojters, naglašavajući da bi to bilo najbolje takmičenje na svet. "Ali moram da priznam da ne verujem da je projekat u ovom trenutku i dalje funkcionalan".

Samo Barselona i Real Madrid još nisu objavili da napuštaju Superligu.

Većinski vlasnik Liverpula Džon Henri izvinio se u video poruci na zvaničnoj stranici kluba rekavši da projekta “nikada ne bi mogao da se održi bez podrške navijača”.

Šest engleskih fudbalskih klubova u utorak je saopštilo je da napušta tek oformljenu Superligu, koja je ranije saopštila da će se fokusirati na "izmenu projekta".

Superligu je u nedelju formiralo 12 klubova iz Italije, Španije i Engleske, ali su 48 sati kasnije u tom savezu ostala samo po tri italijanska i španska kluba.​

"Uprkos odlasku engleskih klubova, koji su tako odlučili zbog pritiska na njih, ubeđeni smo da je Superliga usklađena sa evropskim zakonima. U aktuelnim okolnostima razmotrićemo šta je potrebno da izmenimo projekat", navedeno je u saopštenju lige koje je objavljeno pre izjave Anjelija i odluke dodatna četiri kluba da se povuku.

Potpredsednik engleskog Mančester junajteda Ed Vudvord objaivo je da podnosi ostavku malo pre nego što je njegov klub izašao iz projekta, čiji je jedan od osnivača.

XS
SM
MD
LG