');
Najnovije vesti
Blic Kultura

Izložba "Don Kihot" kao uvod u Beogradski mesec fotografije

Izložba fotografija „Don Kihot” autorke Katarine Marčetić biće otvorena 23. aprila u 19 časova u Radisson Collection Old Mill Hotelu, kao deo predstojećeg izdanja manifestacije Beogradski mesec fotografije (Belgrade Photo Month) koja se održava od maja meseca na više lokacija u Beogradu.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Izložba Don Kihot Foto: Katarina Marčetić / Ustupljene fotografije
Izložba Don Kihot

Izložba se organizuje povodom Međunarodnog dana knjige koji se obeležava 23. aprila još od 1995. godine u čast Migela de Servantesa. "Don Kihot" je najreprezentativnija knjiga Migela de Sarvantesa, jedna je od najvažnijih u svetskoj literaturi i najčitanija nakon Biblije.

Izložba Don Kihot
Foto: Katarina Marčetić / Ustupljene fotografije
Izložba Don Kihot

U seriji fotografija „Don Kihot” Katarina Marčetić dokumentarističkim postupkom beleži prostor iza scene Narodnog pozorišta u Beogradu tokom izvođenja istoimenog baleta. Delikatne i suptilne, ove fotografije svoju lepotu saobražavaju kroz višestrukost imanentnih kontrastnih odnosa, kako u formalnom, tako i u idejnom pogledu.

"Fotografije Katarine Marčetić raslojavaju pred našim očima veoma žive i gotovo fantazmatske predstave između istine i iluzije. Na njima je zabeležen dinamičan ambijent sa kvalitetima snolikosti, koji u isti mah zadržava stabilnost utemeljenu u stvarnosti posredstvom dokumentarne fotografije",navodi se u najavi izložbe.